Cel care a facut faimoasa in intreaga lume legenda Contelui Dracula, contribuind indirect si la “promovarea” Romaniei, este autorul irlandez Bram Stoker. Personajul principal din romanul “Dracula”, publicat in 1897, este contele Dracula, devenit ulterior cel mai renumit vampir din literatura si cinematografie. Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul "Dracula".
Chiar daca lucrarea Dracula este fictivă, aceasta conține anumite referințe istorice. Presupusa legătură dintre Vlad Țepeș si personajul fictiv Dracula a lui Stoker a atras atenția generala a publicului. Conform istoriei, in timpul domniei principale (1456-1462), Vlad Țepeș ar fi omorât între 40.000 și 100.000 de europeni (rivali politici, criminali sau pe oricine considera "nefolositor umanității"), principala metoda fiind trasul in teapa. Relatarile cele mai importante provin de la sașii care locuiau în Transilvania, care aveau confruntări dese cu Vlad III.
Pentru crearea acestui personaj Stoker s-a cufundat în istoria, tradițiile și legendele Transilvaniei, pe care le-a numit „sursa pentru imaginație”.
Conform site-ului www.transylvaniaworld.com, unde este studiata etimologia (originea) cuvantului “Dracula”, aceasta denumire provine de domnitorul român Vlad II Dracul, tată lui Vlad Țepeș, ca urmare a apartenenței sale la Ordinul Dragonului, ordin din care a făcut parte ulterior și fiul său. Transylvania World.com atrage atenția asupra unui aspect extrem de important, și anume că „Dracul” nu provine de la românescul „diavol”, ci de la apartenența la Ordinul Dragonului, cuvântul “Draco” însemnând “dragon” în limba latina. Altfel spus,prin referirea la personajul fantastic “Contele Dracula” se face analogia cu domnitorul roman Vlad Repes cunoscut si sub denumirile de: Vlad III, Dracul, Dracula, Draculea, Tepeș.
Tatal lui Vlad III Țepeș, Vlad II Dracul, a fost întemeietorul dinastiei Drăculeștilor, care a dăinuit până în secolul XVII. De-a lungul vremii, nume importante au facut parte din ramura Drăculeștilor. Dintre acestia ii amintim pe: Vlad Țepeș, Mihai Viteazul (mare domnitor român), arborele genealogic ducând până la Prințul Charles de Wales, care a confirmat acest lucru într-un interviu video.
Potrivit altor surse (mai putin credibile), Dracula a fost literalmente tradus din galeza drept “Drac Ullah” care înseamnă “sânge rău”, chiar daca autorul romanului era la origine irlandez.
“Dracula,” inspirat din istoria si mitologia transilvaneana medievala, a devenit un brand al tarii noastre, fiind cunoscut la nivel global. Astfel, turistii straini au avut ocazia sa afle mai multe informatii nu doar despre legendele acestor locuri, dar si despre obiceiuri, tradiţii şi obiective turistice transilvanene unice în lume.
Stiati ca:
- Desi romanul “Dracula” a fost publicat incontinuu in intreaga lume, incepand cu anul 1897, in Romania, a fost tiparit pentru prima data in 1990, dupa caderea comunismului?
- Bram Stoker a avut ideea să asocieze Legendei lui Dracula un animal sud-american: liliacul hematofag numit si Vampir (Desmodus rotundus).
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi