Sagrada Familia – capodopera lui Gaudi

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Sagrada Familia – capodopera lui Gaudi


BARCELONA

Sagrada Familia reprezinta una dintre cele mai uimitoare biserici din lume datorita arhitecturii sale deosebite, milioane de turisti vizitand anual uimitoarea opera a lui Gaudi.

Sursa poza
Arhitectul insarcinat cu ridicarea unei biserici pe locul in care avea sa straluceasca zeci de ani mai tarziu Sagrada Familia a fost initial Francesco de Paula del Villar. Ulterior, proiectul a fost preluat de catre Antoni Gaudi care a modificat arhitectura predecesorului sau.
Gaudi a continuat constructia grandioasei biserici in 1883, dar la moartea acestuia, respectiv in 1926, biserica era abia inceputa, desi toata viata a incercat sa finalizeze acest proiect, insa lipsa fondurilor necesare a determinat mai multe intreruperi. Nici astazi nu este pe deplin incheiata constructia ei, estimandu-se ca an de finalizare 2026, cand se va celebra un centenar da la moartea arhitectului.

Sursa poza
Catedrala este realizata in stil neo-gotic cu influente moderniste si a fost prevazuta cu 18 turle decorate cu mozaicuri multicolore, din care 12 dedicate in cinstea apostolilor, ale caror statui sunt prezente la baza acestora, 4 ale evenghelistilor, unul lui Iisus si unul Fecioarei Maria. Acestea au fost gandite de diferite dimensiuni, tinandu-se cont de ierarhia celor pe care ii reprezinta, insa numai 8 turle sunt terminate, la moartea celebrului architect fiind ridicat abia unul singur.
Doua dintre cele trei fatade ale bazilicii sunt finalizate. Realizata de catre Gaudi insusi, Fatada Nasterii Domnului, cum a fost denumita prima dintre ele, poarta amprenta stilului baroc si uimeste prin profunzimea detaliilor, fiind ornamentata cu motive ce simbolizeaza animalele si plantele. Un chiparos invaluit de porumbei infrumuseteaza partea centrala.

Sursa poza
Fatada Patimilor, care simbolizeaza suferintele lui Hristos, inceputa mai tarziu, a nascut multe controverse, avand in vedere ca denatura stilul marelui arhitect. In varful acestora se poate ajunge si cu liftul, nu numai urcand cele 400 de trepte, privelistea fantastica asupra Barcelonei de la inaltimea lor uimind turistii din intreaga lume.

Sursa poza
In prezent o a treia fatada este in constructie, numida Fatada Gloriei, care va intregi basilica, alaturi de celelalte turle ce urmeaza a se finaliza. Aceasta simbolizeaza invierea lui Iisus si ridicarea la Cer, raiul, iadul si purgatoriul.
Insa nu numai fatadele si turlele Sagradei sunt uimitoare, portalurile, arcadele, rozetele de la ferestre, intreg interiorul fiind in perfecta armonie cu exteriorul. In naos, coloanele care sustin acoperisul se despica in cateva ramuri pentru a-l sustine, ca un contrapunct la Patimilie lui Hristos de pe fatada acesteia.

Sursa poza
Gaudi nu a trait ca sa isi vada opera terminata, dar o parte din sufletul sau se afla in biserica impunatoare, in cripta careia isi gaseste odihna eterna si trupul acestuia, spre nemurire.
Pentru vizitarea bazilicii se percepe o taxa, vizitatorii putand intra si in muzeul acesteia, care prezinta diferitele faze ale constructiei, precum si viata marelui arhitect.
Desi inca nefinalizata, datorita frumusetii si maretiei acesteia, Sagrada Familia este inclusa in patrimoniul international Unesco.

Articol scris de Monica Anghelovici

Sursa poza


9262

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Nochevieja - Madrid
Ajunul Anului Nou este denumit in Spania "Nochevieja” („Noaptea veche"). In noaptea de 31 decemb..
Italia  |  Austria  |  Malta  |  Germania  |  Belgia  |  Spania  | 
Stiai ca?
Doar femelele tantar inteapa? Sangele oamenilor este un izvor de proteine, iar cu acesta ele isi pot creste puii. ... Brazilia este cea mai mare tara din America de Sud și din Emisfera sudica, cu o suprafata de 8.514.877 km2, reprezentand 5,7% din uscat. Brazilia este si cea mai mare tara catolica din lume....
Dictionar turistic
Alpinism - Mountaineering - Sport extrem prin care se urmareste ascensiunea pe culmile greu accesibile ale muntilor, indiferent de greutatile cauzate de vremea capricioasa. Ansamblu de practici sportive avand ca obiectiv cucerirea muntilor.Difera de turismul montan prin aceea ca adeptii lui,oricat de sensibili ar fi la frumusetea muntilor, se multumesc inainte de toate de a invinge dificultatile pe care acesta le pune in cale.
7 recomandari