Savoarea aromata a branzeturilor din Europa

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Savoarea aromata a branzeturilor din Europa


PARIS

Branza este un aliment foarte hranitor, servita, in special, la micul dejun, sau ca delicatesa, alaturi de un pahar de vin, struguri sau nuci. Textura si savoarea branzei variaza in functie de lapte, de procesul de fabricare si de ingredientele adaugate: ierburi sau diverse condimente picante.

Romania




Romanii sunt mari consumatori de branza. Cea mai populara este telemeaua de oi, in special cea de Sibiu, cu un gust usor sarat. La fel de populara este si branza de burduf, preparata traditional, originar din Transilvania. Branza se pastreaza in burdufuri curate din piele de oaie sau de capra sau in coaja de brad. Sa nu uitam de cas, o branza moale, usor sarata, facuta din lapte de capra, vaca sau oaie sau de urda, branza facuta din zerul ramas după producerea casului de oaie.

Bulgaria




Vecinii nostri, bulgarii, au o branza foarte buna, sirene. Preparata dintr-un amestec egal de lapte de oaie si vaca, branza are o textura cremoasa si este folosita in special la salate si tartine.

Franta




Franta are cea mai mare varietate de tipuri de branza: peste 400 de arome total diferite. Cele mai populare sunt: brie (branza de vaca cu o consistenta moale si cremoasa, acoperita cu o crusta de mucegai alb), roquefort (branza de oaie cu mucegai albastru; gustul poate fi dulce, sarat sau afumat), camembert (branza a devenit celebra in secolul XVIII, in timpul domniei lui Napoleon Bonaparte; are o textura cremoasa si este facuta din lapte de vaca), bleu d’Auvergne (branza de vaca, cu mucegai albastru) si chèvre aux herbes (branza din lapte de capra cu o textura cremoasa si acoperita cu un strat fin de ierburi de Provence).

Italia




Si Italia se poate lauda cu foarte multe sortimente de branza. Indispensabile la paste si pizza, branzeturile italienesti sunt delicioase, oferind o aroma deosebita preparatelor traditionale. Parmezanul este unul dintre cele mai cunoscute sortimente din Italia. Cu o consistenta tare si granuloasa, parmezanul este folosit, in special, peste pastele aburinde. Mozzarella este folosita foarte des ca baza pentru pizza si este facuta din lapte de bivolita sau vaca. Alte branzeturi la fel de cunoscute sunt: asiago (branza de vaca, cu o consistenta tare, folosita pentru paste, baghete, risotto sau supe), gorgonzola (branza albastru cu mucegai), mascarpone (o branza asemanatoare cu frisca lichida, folosita la deserturi), ricotta (branza de oaie folosita la gatit, in special lasagna) si provolone (mozzarella afumata).

Grecia




Salata greceasca are cel mai bun gust atunci cand este insotita de feta, branza traditionala a grecilor. Cu un gust sarat si o textura moale, feta cucereste rapid papilele gustative. Mizithra este o branza facuta din lapte de capra sau oaie si este de 2 tipuri: nesarata sau sarata. Asemanatoare cu ricotta, mizithra este folosita la placinte dulci si sarate. Alte tipuri de branza greceasca sunt: anthiros (branza facuta din lapte de oaie si vaca, cu o textura tare, servita in special la micul dejun, cu miere si fructe), kasseri (branza din lapte de oaie si vaca, cu o textura semi-tare, folosita la paste si sandwich-uri), kefalograviera (branza traditionala din lapte de oaie cu textura tare) si galotiri (cea mai veche branza din Grecia, are o consistenta cremoasa si este facuta din lapte de capra).

Cipru




In Cipru veti descoperi branza halloumi, asemanatoare cu mozzarella, folosita in special la gatit. Cehii ne incanta cu branza abertam, o branza traditionala facuta din laptele oilor crescute in legendarul oras spa Karoly Vary.

Turcia




In Turcia se gasesc 3 tipuri de branza: beyaz peynir (cea mai populara branza din Turcia facuta din lapte de oaie, cu o textura granulara), mihalic peynir (branza de oaie, tinuta la saramura, cu o textura tare), airag (branza facuta din lapte acru de cal).

Olanda




Olandezii sunt unii dintre cei mai mari exportatori de branza. Numeroasele sortimente si aromele parfumate au contribuit la renumele branzeturilor olandeze. Gouda este cea mai faimoasa branza olandeza si este facuta din lapte de vaca. Cu o textura cremoasa, branza Gouda si-a pastrat acelasi gust de secole. La fel de populara este si branza edam, facuta din lapte de vaca. Branza are o consistenta semi-tare si este vanduta intr-un ambalaj rosu, elegant. Olandezii recomanda ca branza Edam sa fie servita alaturi de un pahar de vin Pinot Noir.

Commissiekaas este tot branza Edam, dar colorata cu suc de morcovi. Branza este facuta din lapte de vaca si are o textura tare, asemanatoare cu cea a cascavalului. Alte branzeturi renumite in Olanda sunt: friesekaas (branza de vaca cu ierburi), friesian (branza de vaca cu condimente picante, usturoi, pesto, piper).


7622

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul catalan - Barcelona
“Bon Nadal i Felic Any Nou” in catalana sau “Feliz Navidad y Prospero Ano Nuevo” in spaniola..
Romania  |  Germania  |  Cehia  |  Franta  |  Italia  |  Belgia  | 
Stiai ca?
"Scartaitul" zapezii nu este altceva decat zgomotul sfaramarii cristalelor de zapada; desi fiecare cristal produce un sunet imperceptibil pentru urechea noastra, cand se cumuleaza milioane d... Cel mai mare exemplar de broasca testoasa cantarea 385 kg....
Dictionar turistic
Bufet suedez - Masa principala la care se servesc mai multe tipuri de mancare, aperitive calde sau reci, mancare gatita sau fast-food, salate proaspete, fructe, prajituri, fursecuri si torturi, bauturi alcoolice sau racoritoare. La acest tip de masa, clientii isi pot umple farfuria de cate ori poftesc.
7 recomandari