Semana Santa, o lectie de religie pe strazile Seviliei

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Semana Santa, o lectie de religie pe strazile Seviliei


SIGUENZA

Semana Santa inseamna Saptamana Mare si este una dintre cele mai frumoase procesiuni din lume. Timp de sapte zile, inainte de sarbatoarea Pastelui, in Sevillia, reprezentantii a mai mult de 55 de culte bisericesti, zeci de preoti si sute de participanti insotesc peste 115 de care alegorice, decorate cu flori si lumanari. Strazile orasului devin neincapatoare pentru multimea care ia parte la procesiune.



Indiferent daca esti sau nu credincios, Semana Santa te va impresiona. Daca te numeri printre cei piosi, mai mult ca sigur vei simti emotia puternica pe care o descriu toti membrii procesiunii. Pe de alta parte, daca te consideri ateu, vei fi surprins de organizarea si de disciplina celor care iau parte la eveniment. Fiecare isi cunoaste rolul si stie ce are de facut.

Mai mult de 55 de culte religioase, unele infiintate in secolul al XIII-lea, isi aleg reprezentantii si impodobesc cu lumanari si flori peste 115 de care alegorice. In Sevillia, acestea se numesc pasos si transporta, de obicei, statui ale Mantuitorului Iisus sau ale Fecioarei Maria.

Exista si pasos unde sunt reprezentante scene din Biblie, dar fara exceptie, toate au un aspect fascinant. Incearca sa iti imaginezi zecile de nazarenos (membrii ai unei fratii religioase) imbracati in robe lungi, albe, cu capul acoperit de coifuri uriase, negre, care le ascunde inclusiv fata, cum merg tacuti, langa carele feeric luminat de lumanari. De altfel, preotii au in maini lumanari foarte lungi, numite cirios si contribuie la efectul luminos spectaculos.



Fiecare grup de nazarenos are in fata un preot care poarta cruz de guia, o cruce mare de lemn. Carele sunt transportate de costaleros, barbati cu o forma fizica excelenta. Acestia stau sub carul alegoric, poarta haine albe si au pe cap un fel de turban de aceeasi culoare. Costaleros sunt indrumati de capataz, liderul care le ofera indicatii si ii incurajeaza sa continuie.

Pe langa acestia, la procesiune vei mai putea vedea monaguillos, copii imbracati ca preotii, care ofera bomboane spectatorilor si ciriales, cei care duc lumanari montate intr-un singur sfestnic foarte mare, sculptat din argint. Ciriales anunta multimea si publicul ca urmeaza un nou car alegoric.

De asmenea, ii vei putea urmari pe barbatii imbracati in robe negre, numiti penitente, cei care ii reprezinta pe pacatosii ce se pocaiesc. Acestia cara pe umeri pana la patru cruci de lemn fiecare, in semn de pocainta, si umbla cu picioarele goale.
Publicul este numit la bulla si urmareste cu interes fiecare car alegoric in parte. Intr-adevar, exista si cazuri in care entuziasmul spectatorilor se concretizeaza in agitatie si sunt sanse destul de mari sa fii impins de cate un curios.



Fundalul sonor, un alt element caracteristic pentru Semana Santa, este asigurat de banda de música, o formatie care insoteste permanent procesiunea si care intoneaza marsuri. Solemnitatea evenimentului devine evidenta, in clipele in care cantaretii tac, iar strazile Seviliei se cufunda in liniste. Asta pentru ca procesiunea include si momente silentioase, tocmai pentru a accentua importanta sarbatorii.

Cel mai popular moment din timpul evenimentului, La Madrugá, incepe in noaptea de joi. Pe tot parcursul noptii, pana dimineata tarziu au loc procesiuni in oras. Startul se da la 22.30 si dureaza mai mult de 10 ore. Vei avea parte de un amalgam de emotii, mirosuri si imagini. Mai mult ca sigur ca vei fi emotionat pentru ca participi, dar s-ar putea sa te abtii cu greu sa nu imbrancesti pe cineva care tocmai s-a bagat in fata ta, pentru un imaginar loc mai bun. Sau sa nu adresezi cuvinte nepotrivite persoanelor care te inghesuie, manati de aceeasi dorinta: sa vada mai bine.

Va trebui, de asemenea, sa suporti combinatia de arome: ceara topita, parfum de portocale, miros de tamaie si colonia ieftina a vecinului de langa tine. Ochii ti se vor obisnui cu intunericul si cu flacara lumanarilor si vei putea distinge din ce in ce mai repede carele alegorice, inconjurate de preoti si de curiosi. Murmurul paricipantilor va fi acompaniat de tobele si de trompetele formatiei omniprezente.

In schimb, daca vrei sa urmaresti procesiunea de pe trotuar, trebuie sa ii respecti pe cei care au ajuns acolo inaintea ta, si care au ocupat un loc cu vizibilitate mai buna. Daca te asezi in fata lor, ti se va spune, mai mult sau mai putin politicos, sa te dai la o parte. In acelasi timp, daca te-ai incumetat sa avansezi in cadrul multimii si vrei sa faci cale intoarsa, s-ar putea ca publicul sa nu te lase.

Sub nicio forma nu ai voie sa arunci sticle pe strada si esti obligat sa pastrezi tacerea la apropierea unui car alegoric. Dar poti face oricate poze vrei. Ai grija si la hainele pe care le alegi, trebuie sa fie confortabile si decente.




3292

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Concert de Craciun la Palatul Imperial Hofburg din Viena
Vienna Hofburg Orchestra. Concert & Orchestra În urmă cu 30 de ani, muzicianul și dirijorul ..
Spania  |  Italia  |  Franta  |  Germania  |  Austria  |  Cehia  | 
Stiai ca?
Alexandru Ciurcu a construit in anul 1886 prima ambarcatie cu reactie din lume.... Un european care traieste 70 de ani (durata medie de viata in Europa) consuma de-a lungul intregii sale existente cca 40 tone alimente (adica echivalentul a 4 vaci, 20 porci, 8 oi, 400 de pui, 250 kg ...
Dictionar turistic
Croaziera - Calatorie turistica pe mare (ocean) cu vapoare dotate cu cele mai moderne spatii de cazare si care ofera servicii de inalta calitate. Itinerariul este stabilit de agentia de voiaj si este prevazut cu escale pentru vizitarea unor obiective.
7 recomandari