Siguranta pe santier: Ce trebuie sa stii despre incaltamintea de protectie?

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Siguranta pe santier: Ce trebuie sa stii despre incaltamintea de protectie?


Echiparea cu incaltaminte de protectie este mai mult decat respectarea unor norme de siguranta a muncii. Dincolo de cadrul legal in care trebuie sa se desfasoare un santier, incaltamintea speciala protejeaza picioarele, ajuta la prevenirea ranilor si reduc gravitatea leziunilor rezultate in urma unui eventual accident.

Ce tipuri de incaltaminte de protectie exista?
Unii lucratori pe santier, in special de scoala veche, refuza ideea de protectie in zona picioarelor motivand cu problemele pe care le cauzeaza bocancii dupa cateva ore de purtare in conditii grele. Poate acest argument era valabil acum 20 de ani, insa lucrurile au evoluat considerabil. Pe langa cizme si bocanci, acum exista pantofi usori si chiar sandale de protectie si lucru, confectionate pentru a oferi piciorului confort, comoditate si aer de respirat. In functie de zona in care lucrezi, nu ai nevoie ca intreaga suprafata a piciorului sa fie imbracata in armura. De multe ori, este suficient sa ai talpa si bombeul din zona degetelor asigurate impotriva accidentelor.

Pericolul obiectelor care cad
Atunci cand pe santier se desfasoara operatiuni de transport al unor materiale la inaltime, in ritm dinamic cu un numar mare de muncitori simultan creste pericolul desprinderii si caderii obiectelor. In functie de inaltimea de la care cad, de greutatea si structura lor, acestea pot ajunge de la o zgarietura pana la ranirea serioasa a piciorului. Incaltamintea de protectie ajuta la prevenirea sau diminuarea afectiunilor provocate.

Taieturi si intepaturi in talpa
Pe un santier exista oricand riscul de a calca intr-un cui sau alt obiect ascutit. Daca reuseste sa strapunga talpa, pe langa durerea de moment, muncitorul poate suferi mai mult timp din cauza infectiei. Orice model de incaltaminte cu talpa groasa, lamela antiperforatie metalica sau non-metalica te ajuta sa calci mai sigur atunci cand intri in santier, reducand substantial riscul unei taieturi sau intepaturi din pardoseala.

Socuri electrice
Electricitatea poate produce o multime de accidente de munca. Pentru a proteja muncitorii de contactul cu surse electrice deschise, incaltamintea de protectie este confectionata din materiale neconductoare de energie, cum ar fi cauciucul sau pielea. In anumite zone este nevoie chiar de incaltaminte antistatica, iar elementele metalice de protectie sunt inlocuite integral cu material plastic foarte rezistent.

Aderenta
Mii de accidente de munca se petrec anual din cauza alunecarilor. Pe langa benzile antiderapante organizate pe suprafata de lucru este esential ca incaltamintea sa previna alunecarea. Talpile acestora sunt din material antiaderent, adaptat mediului in care se desfasoara activitatea, in functie de umiditate, de trepte, diferente de nivel, in interior sau in exterior, unde este expus intemperiilor atmosferice. Acest tip de incaltaminte imbunatateste si echilibrul, lucru care ajuta la prevenirea alunecarii, impiedicarii si caderii.

Prevenirea oboselii
Pentru un muncitor care petrece cel putin 8 ore pe santier, in conditii grele de munca, oboseala devine o problema reala. Cand stai in picioare pe o suprafata dura, intregul corp resimte o presiune. Incaltamintea de protectie asigura prevenirea tensiunii musculare si protejeaza coloana vertebrala. Muncitorii echipati conform normativelor isi mentin energia mai mult timp si ofera un randament superior la locul de munca.

Tehnologia in domeniul materialelor de protectie a evoluat, astfel incat ai la dispozitie o varietate de tipuri de incaltaminte confortabila, flexibila, eleganta si mai presus de toate sigura. In plus, incaltamintea de protectie a devenit parte a uniformei de lucru si imagine a companiei constructorului, asadar este important sa arate bine, sa se simta confortabil si sa ofere protectie in caz de accident.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/work-boots-footwear-protection-889816/


118

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Paradele Garzilor (In Guardia Parade) - Valetta
Din ianuarie pana in iulie/ Din septembrie pana in decembrie Fort. St. Elmo (Valletta) Paradele ..
Stiai ca?
Victor Babes este cunoscut ca fiind cel mai mare parazitolog din lume (ca urmare a numeroaselor sale cercetari in domeniul parazitologiei) si unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă la nivel mon... Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pamantul in fiecare minut?...
Dictionar turistic
Festival - Ansamblu de manifestari artistice sau de spectacole, de inalta tinuta, organizat in acelasi loc sau in aceeasi regiune, intr-o anumita perioada.
7 recomandari