1. Vulcanul cu cel mai mare potential distructiv: Yellowstone Caldera
Yellowstone Caldera are cel mai mare potential distructiv din lume. Tocmai de aceea a fost numit "super vulcanul". Acesta este situat in National Yellowstone Park, in Statele Unite ale Americii. Se pare ca Yellowstone se afla pe o regiune vulcanica considerata a fi alimentata de manta de baza, care este anormal de calda, comparativ cu manta din alta parte. Aceasta regiune a generat cel putin trei super eruptii, respectiv acum 2.1 milioane ani, 1,3 milioane ani, si 640.000 ani. In timpul ultimei dintre aceste eruptii masive, 1000 cm3 de roca si praf au fost raspanditi in aer. Daca s-ar produce din nou, acesta ar fi, probabil, sfarsitul nostru, al tuturor: o patura foarte mare de cenusa ar bloca soarele si acest lucru ar duce la extinctii masive. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt foarte atenti si spun ca o eruptie puternica nu este probabil sa aiba loc in urmatorii zeci de mii de ani.
2. Cel mai mare: Vulcanul Mauna Loa
Localizat in Insula Hawaii Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume. De la baza la varf, vulcanul masiv masoara mai mult de 17.000 de metri! Chiar si fata de nivelul marii, inaltimea sa atinge 9.000 de metri, ceea ce face Mauna Loa sa fie cel mai mare munte de pe Pamant. Nu este doar impresionant de inalt, dar si impresionant de activ. Unul dintre cei mai activi vulcani de pe Pamant a erupt ultima data in 1984, iar in ultimii ani au existat semne ca va erupe din nou intr-o perioada nu foarte indepartata.
3. Cel mai mic: Vulcanul Taal
Taal este cel mai mic vulcan din lume. Acesta este situat pe un lac aflat pe o insula inconjurata de un lac. Confuz? Sa o luam altfel: Insula Luzon din Filipine este locatia lacului Taal in mijlocul caruia se afla o insulita mica numita Insula Vulcanului Taal. In mijlocul acestei insulite exista un alt lac de numai 2 km patrati, numit Lacul Crater. In mijlocul lacului crater (craterul vulcanului) se afla o alta insula mica. Vulcanul Taal nu numai este foarte complex, dar si foarte periculos. Au avut loc 33 de eruptii din anul 1572. Aceasta a provocat multe decese si inca este activ. Cu toate acestea, multi oameni isi risca viata pentru a ajunge sa admire una dintre cele mai magnifice privelisti din lume.
4. Cel mai tanar: Vulcanul Paricutin
Acesta este unul dintre cei mai tineri vulcani din lume. A aparut in anul 1943, in lanul de porumb al unui fermier, in statul mexican Michoacan si a ajuns la o inaltime de cinci etaje intr-o saptamana. Dupa numai un an avea 336m. Vulcanul a erupt in mod continuu, dar in liniste in urmatorii ani, dogorind 25km de teren in jurul sau. Satele din apropiere au fost acoperite cu lava si cenusa si, prin urmare, locuitorii s-au mutat. In 1952 s-a oprit in cele din urma toata activitatea si se pare ca niciodata nu va erupe din nou, fiind un vulcan monogenetic. Unul dintre cei mai interesanti vulcani, Parícutin este considerat o adevarata minune a lumii.
5. Cel mai frumos: Muntele Fuji
Muntele Fuji este cel mai inalt munte din Japonia si unul dintre vulcanii cei mai frumosi din lume datorita simetriei perfecte a conului. Acesta este simbolul Japoniei, un element foarte important al credintelor religioase locale si unul dintre cei mai fotografiati munti din lume. Muntele Fuji a erupt ultima data in 1707 si este in prezent clasificat ca activ, dar cu un risc scazut de eruptie.
6. Cel mai vechi: Muntele Etna
Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa. Acesta este situat in nord-est Siciliei, in Italia. Este al doilea cel mai activ vulcan din lume, dupa Vulcanul Kilauea in Hawaii. Etna este unul dintre cei mai interesanti vulcani, deoarece are cea mai lunga perioada de eruptii despre care se stie, peste 3500 ani. De asemenea, este considerat a fi cel mai vechi vulcan de pe planeta, datand de 350.000 ani. Cea mai recenta eruptie a avut loc in luna mai 2011, cand aeroportul local a trebuit sa fie inchis, deoarece pista a fost acoperita cu cenusa.
7. Cel mai mare vulcan subacvatic: Vailulu'u
Rockne Hart Johnson a studiat estul insulei Samoa de Ta'u si a descoperit un munte subacvatic in zona. Cu toate acestea, nici o cercetare nu a fost realizata pana in 1999, cand o echipa de oameni de stiinta a redescoperit vulcanul subacvatic, care a primit numele de Vailulu'u. Acesta este cel mai mare vulcan situat complet sub apa, ajungand la 4200 de metri.
8. Vulcanul cu pericol iminent: Muntele Rainier
Muntele Rainier este situat in apropiere de Seattle, in Statele Unite ale Americii. Acesta este considerat unul dintre vulcanii cei mai periculosi din lume. Este format din 26 de ghetari mari care pot reprezenta un pericol major pentru intreaga zona, in cazul unei eruptii. In cazul in care un astfel de eveniment s-ar intampla, rezultatul ar fi catastrofal: pierderi de vieti omenesti si bunuri, devastarea intregii zone. Unul dintre cele mai interesante aspecte, este faptul ca Muntele Rainier are nu una, ci doua arme: foc si gheata.
9. Cel mai distructiv: Vulcanul Krakatau
Insula Krakatau este situata in Indonezia, intre Java si Sumatra. Insula a explodat in 1883, in timpul unei eruptii apocaliptice, care a ucis mai mult de 40.000 de oameni. Sunetul exploziei este considerat cel mai puternic auzit vreodata in istoria moderna, cu rapoarte care sustin ca acesta a fost auzit pana in Australia! Explozia a fost echivalenta cu 200 megatone de TNT, de patru ori mai puternica decat cel mai mare dispozitiv nuclear detonat vreodata. Un an mai târziu, atunci cand primii cercetatori au explorat insula, singurul supravietuitor pe care l-au gasit a fost un paianjen intr-o crevasa.
10. Cel mai activ: Vulcanul Kilauea
Unul dintre cei mai interesanti vulcani din lume, Kilauea, este situat in Hawaii. Este considerat cel mai activ vulcan de pe planeta, dar, de asemenea, unul cu cele mai non-violente eruptii actuale. Eruptia vulcanului Kilauea, care a inceput in 1983 continua la cel mai inalt con, facandu-l sa aiba cea mai lunga zona de eruptie din ultimii 200 de ani. In afara de acest eveniment, vulcanul a erupt de 35 de ori din 1952!
Sursa
Articol tradus si adaptat de Georgiana Velea