1. Parcul Sofiero, Helsingborog, Suedia
Castelul Sofiero a fost ridicat in 1864 de catre monarhi ai Suediei si a fost recunoscut ulterior, ca un cadou de nunta pentru printul Gustav Adolf si noua lui sotie, Printesa Margaret. Ei s-au implicat in realizarea parcului Sofiero, care a devenit o adevarata opera de arta. In timp ce astazi, cladirea serveste ca spatiu pentru o galerie de arta si o cafenea, parcul este faimos peste tot in lume pentru numerosii rododendroni care umplu gradinile. Sofiero este pe buna dreptate primul pe lista: acest colt de rai a fost nominalizat in 2010 ca fiind cel mai frumos parc din Europa.
2. Parcul Keukehnog, Lisse, Olanda
Daca nu credeti ca aceasta fotografie este reala, poate ca ar trebui sa vizitati parcul si sa-l vedeti cu proprii ochi. Fiti atenti totusi: acest parc frumos este deschis pentru public numai 3 luni in fiecare an, primavara! Parcul Keukenhof apartine in prezent unei fundatii, si adaposteste aproximativ 7 milioane de lalele. Din acest motiv, a fost votat ca cel mai mare parc floral din lume. In fiecare an, o expozitie florala care atrage multi turisti are loc intre granitele sale.
3. Gradinile Luxemburg, Paris, Franta
Gradinile Luxemburg reprezinta al doilea cel mai mare parc din Paris si una dintre destinatiile turistice cele mai romantice. Acesta este, de asemenea, foarte apreciat de localnici, care se bucura de petrecerea timpului liber aici. Palatul si gradinile au fost proiectate la dorinta reginei Maria de Medicis, in stil italian, la inceputul secolului al XVII-lea. Cu peste o suta de monumente, un teatru papusi si multe alte atractii aceasta insula verde este mandria tuturor parizienilor.
4. Vila Borghese, Roma, Italia
In acest top al parcurilor europene ar fi o crima daca nu ar fi inclusa si Italia. Stilul italian opulent al secolului al 17-lea si-a pus amprenta si asupra parcurilor si in special asupra Vilei Borghese. Vila in sine si intreg domeniul au fost in posesia lui Scipione Borghese, nepotul Papei Paul al V-lea, care si-a imaginat un parc foarte rafinat ca in peisajul englezesc, care a devenit cel mai vechi parc din Roma si al doilea ca marime in aer liber. Daca se intampla sa fiti un turist in Roma acesta este un obiectiv pe care nu trebuie sa il ratati!
5. Parcul Hyde, Londra, Marea Britanie
Acesta este un parc de care aproape toata lumea a auzit. Ca un bun regal, Hyde Park este incarcat de istorie si reprezinta una dintre cele mai mari atractii din Londra. Terenul a fost la inceput un domeniu de vanatoare, si a devenit un parc public in 1637, in timpul domniei lui James I. Este renumit pentru zona in care se tin discursurile publice si pentru "Lacul Serpentine " care imparte parcul in doua. Fiind simbolul Londrei, unic pentru caracteristicile sale culturale si pentru maretia sa, Hyde Park este unul dintre cele mai mari spatii publice deschise in Europa.
6. Parcul Berg, Kassel, Germania
Parcul Berg este uimitor din mai multe puncte de vedere. In primul rand, acesta este cel mai mare al doilea parc amplasat pe un deal in Europa. In al doilea rand, este o capodopera a stilului baroc. In al treilea rand, constructia sa care a inceput la sfarsitul secolului al 17-lea a durat 150 de ani. Printre atractiile din aceasta zona se numara si monumentul lui Hercule, simbol al orasului Kessel. Parcul Berg este un loc magic care combina pustietatea cu meticulozitatea arhitecturala, intr-o maniera tipic nemteasca.
7. Parcul Cismigiu, Bucuresti, Romania
Cel mai vechi si cel mai frumos parc din Bucuresti este amplasat in centrul orasului. Parcul a fost realizat incepand cu 1830 si cuprinde ruinele unei vechi manastiri si diverse monumente precum Rotonda Scriitorilor. Acesta este un loc deosebit preferat de romantici de mai mult de un secol. Farmecul si unicitatea parcului au dus la introducerea sa in acest top.
8. Gradina de Vara, Sankt Petersburg, Rusia
Acest parc uimitor a fost realizat in secolul 18, de catre celebrul Petru cel Mare in stil baroc, dar urmarind modelul gradinilor franceze. Imaginea vorbeste de la sine: un splendid monument plin de eleganta si o oaza de pace si liniste. Mai mult decat atat gradina si-a luat numele de la Palatul de Vara, care este situat in interiorul parcului. Sankt Petersburg, un oras turistic foarte apreciat, nu ar fi la fel fara Gradina de Vara cu statuile, fantanile si magia sa.
9. Parade Gardens, Bath, Anglia
Bath a fost statiunea de spa preferata a aristocratilor din secolul 19 si este situat la 97 mile distanta de Londra. Parcul este situat in apropierea raului Avon si poseda cel mai mare covor de flori din tara. Este perfect pentru picnicuri si activitati in aer liber datorita atmosferei vesele create de rau si de peisajul colorat. In timp ce locuitorii se pot bucura de parc gratuit, turistii trebuie sa plateasca o mica taxa de intrare.
10. Varosliget, Budapesta, Ungaria
Városliget inseamna "Parcul Orasului" in limba maghiară. A luat nastere in secolul al 18-lea, atunci cand mlastina care a ocupat anterior aceasta zona a fost asanata. Parcul este una dintre cele mai vechi locuri de petrecere a timpului in aer liber din lume. Printre atractiile parcului se numara un castel, o gradina zoologica, un lac, un circ permanent si locuri de joaca pentru copii. Acest parc "all inclusive" este obligatoriu de vizitat pentru orice calator ce se afla in Budapesta.
Sursa
Articol tradus si adaptat de Georgiana Velea