10. Manastirea Alcobaca
Manastirea Alcobaca este o manastire romano - catolica situata in orasul Alcobaca, in centrul Portugaliei. A fost construita de catre primul rege portughez, Afonso Henriques in anul 1153 si a mentinut o relatie stransa cu regii Portugaliei de-a lungul istoriei sale. Biserica si manastirea au fost primele cladiri gotice din Portugalia si impreuna cu Manastirea Santa Cruz din Coimbra au fost unele dintre cele mai importante manastiri crestine medievale din Portugalia.
9. Manastirea Sumela
Sumela este o manastire ortodoxa greaca, situata la poalele unei stanci abrupte de pe Valea Altindere, Turcia. A fost construita in anul 386 d.Hr. in timpul domniei Imparatului Roman Theodosius I (375 - 395). Legenda spune ca doi preoti au fondat manastirea dupa ce au descoperit o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului intr-o pestera de pe munte. In timpul istoriei sale indelungate, manastirea a devenit o ruina de mai multe ori si a fost restaurata de mai multi imparati romani. Aceasta a ajuns la forma actuala in secolul XIII.
8. Manastirea Ostrog
Manastirea Ostrog este o manastire ortodoxa sarbeasca situata intr-o stanca mare si abrupta denumita Ostroska Greda. Aceasta este dedicata Sf. Vasile de Ostrog si reprezinta cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru. A fost fondata in secolul XVII si restaurata intre anii 1923 - 1926 dupa un incendiu care a distrus cea mai mare parte a complexului. Din fericire, cele doua biserici din pestera au scapat, iar astazi sunt atractii cheie ale monumentului.
7. Kiev Pechersk Lavra
Kiev Pechersk Lavra cunoscuta si ca Manastirea Pesterilor este o manastire crestin-ortodoxa din Kiev, Ucraina. Inca de la infiintarea sa in anul 1015 ca manastire-pestera a fost centrul crestinismului ortodox din Europa de Est. Kiev Pechersk Lavra contine numeroase monumente arhitecturale, printre care Great Lavra Belltower (ce se impune in peisajul orasului Kiev), catedrale, retele de pesteri subterane si ziduri de fortificatie.
6. Manastirea Gelati
Manastirea Gelati este un complex monahal din vestul Georgiei. Acesta cuprinde Biserica Maicii Domnului fondata de regele Georgiei David Builder in anul 1106 si bisericile construite in secolul XIII Sf. Gheorghe si Sf. Nicolae. Pentru o lunga perioada de timp a fost unul dintre principalele centre culturale si intelectuale din Georgia. A cuprins si o Academie care a angajat cativa dintre cei mai celebri oameni de stiinta, teologi si filosofi.
5. Muntele Athos
Muntele Athos este un munte si o peninsula din nordul Greciei. Este cel mai estic brat al peninsulei Halkidiki si adaposteste 1400 de calugari in 20 de manastiri ortodoxe. Doar barbatii au acces pe munte cu aprobare speciala, intrarea in zona este strict controlata, iar accesul se face doar cu barca. Muntele Athos este un stat autonom sub suveranitate greceasca. Numai calugarilor de sex masculin li se permite sa traiasca acolo. Din cele 20 de manastiri una este ruseasca, una bulgareasca, una sarbeasca, iar restul grecesti. Exista, de asemenea, si comunitati cu calugari romani. Manastirile si schiturile sunt sustinute de catre tarile de care apartin.
4. Manastirea Rila
Manastirea Sfantului Ivan de la Rila, cunoscuta si ca Manastirea Rila este cea mai mare si cea mai faimoasa manastire ortodoxa in Bulgaria. Este situata in nord-vestul Muntilor Rila, in valea raului Rilska. Se spune ca manastirea a fost fondata de pustnicul Sfantul Ivan din Rila, al carui nume il poarta, in timpul domniei tarului Petru I (927 - 968). Pustnicul a trait intr-o pestera, fara bunuri materiale, nu departe de locatia manastirii, cat timp studentii sai au construit complexul.
3. Manastirea Sfanta Ecaterina
Manastirea Sfanta Ecaterina se afla in Peninsula Sinai din Egipt, la gura unui defileu, la poalele Muntelui Sinai. Manastirea a fost numita cea mai veche manastire crestina din lume care inca functioneaza, cu toate ca si Manastirea Sfantul Anton de la Marea Rosie, la sud de Cairo pretinde acest titlu. Manastirea a fost construita la ordinul imparatului roman Iustinian I (a domnit intre anii 527 - 565), in locul in care se spune ca Moise a vazut rugul aprins. Biblioteca manastirii pastreaza a doua cea mai mare colectie de manuscrise din lume, dupa Biblioteca de la Vatican.
2. El Escorial
Amplasata la poalele Muntilor Sierra de Guadarrama din Spania, manastirea de renume mondial San Lorenzo de El Escorial a fost centrul politic al imperiului spaniol pe timpul regelui Filip al II-lea. Filip l-a ales ca arhitect pe Juan Bautista de Toledo in anul 1559. Juan Bautista si-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale la Roma unde a lucrat la basilica Sf. Petru. Impreuna au proiectat El Escorial ca un monument ridicat in cinstea rolului Spaniei ca centru al lumii crestine. Astazi functioneaza ca manastire, palat regal, muzeu si scoala.
1. Meteora
Meteora ("suspendat in aer") este unul dintre cele mai mari si mai importante centre monahale din Grecia, al doilea dupa Muntele Athos. Cele sase manastiri crestine sunt construite in varful unor stanci din centrul Greciei. In secolul XIV Athanasios Koinovitis a fondat Manastirea Marele Meteor pe o stanca denumita Broad Rock. Locatia a fost perfecta pentru calugari, au fost feriti de haosul politic si au avut control asupra intrarii in manastiri. Accesul in manastiri a fost foarte dificil necesitand plase de mari dimensiuni pentru a transporta bunuri sau persoane si sfori lungi.
Sursa
Articol tradus si adaptat de Georgiana Velea.