1. Euromast, Olanda
Euromast este un turn de observatie din Rotterdam. Acesta este proiectat de Hugh Maaskant si construit intre anii 1958 si 1960. Turnul a fost special construit pentru Floriade, o expozitie internationala de flori si gradinarit si este un monument listat din anul 2010. Turnul are o structura de beton, cu un diametru interior de 9 metri si o grosime a peretelui de 0,3 metri. Pentru stabilitate, acesta este construit pe un bloc din beton de 1.900.000 kg, astfel incat centrul de greutate este sub nivelul solului. Platforma de observatie are o forma de "cuib de cioara”, masoara 96 de metri si beneficiaza de un restaurant. Initial, turnul a fost considerat cea mai inalta cladire din Rotterdam, dar pentru un scurt timp a pierdut aceasta pozitie, recastigand-o atunci cand turnul Space a fost adaugat in partea de sus a cladirii in 1970, oferind 85 m suplimentar. Euromast este un membru al Federatiei Mondiale a Marilor Turnuri.
2. Turnul de observatie Korkeasaari, Finlanda
Situat pe varful unei stanci de optsprezece metri deasupra nivelului marii, cu vederi spectaculoase la mare si orasul Helsinki, turnul de zece metri este un punct de reper al Insulei Korkeasaari. Structura turnului este formata din 72 bucati de spalieri, lipite cu sectiuni din lemn de 60mm x 60mm indoite si rasucite. Astfel, peste 600 imbinari formeaza structura de coaja.
3. Turn de observatie Birds, Germania
Turnul este situat in Peninsula Graswarder, care apartine statiunii balneare Heiligenhafen de la Marea Baltica. Locatia acestui turn este reprezentata de o rezervatie vasta de pasari, care este un loc preferat nu numai de ornitologi, dar si de turisti. In scopul de a observa pasarile din acest mediu virgin fara a le deranja, directorii de rezervatie au dorit sa ridice un turn de observatie adecvat, care sa ofere o imagine de ansamblu al intregii zone si sa permita vizitatorilor sa studieze zona in detaliu, cu ajutorul unui telescop. Constructia este realizata din zada siberiana care se imbina perfect cu mediul inconjurator. Accesul in acest turn se face prin doua scari si totodata exista posibilitatea de gazduire a grupurilor mari de vizitatori.
4. Turnul Pyramidenkogel, Austria
Cu amplasarea sa unica, la 905 de metri deasupra nivelului marii, Turnul Pyramidenkogel permite vizitatorilor sa se bucure de vederi panoramice ale muntilor Carintia si ale lacurilor din zona. Un lift modern permite accesul la platforma de observatie in doar 24 de secunde. Pentru cei mici, exista chiar si un loc de joaca, la baza turnului.
5. Turnul de observatie Baumwipfelpfad, Germania
Turnul de observatie Baumwipfelpfad este un obiectiv interesant din Parcul National Padurea Bavariei, constructia avand forma unui ou. Turnul de otel si lemn are o inaltime de 44 metri, incluzand complet trei brazi vechi in interiorul cojii de ou. Calea de acces se constituie din cercuri usor serpuitoare in sus si in jurul structurii. In timpul urcarii pe partea dreapta se pot vedea padurea si vaile pitoresti, iar pe partea stanga, copacii inalti ai rezervatiei care sunt plini de pasari si alte animale mici.
6. Turnul de observatie Swan Bells, Australia
Turnul de observatie Swan Bells este una dintre atractiile turistice principale din Perth. Acest turn este situat pe Sf. Barrack Jetty, cu vedere spre raul Swan si orizontul intregului oras. Masoara 82 de metri si contine douasprezece clopote istorice din Biserica St Martin-in-the-Fields, secolul XIV-lea. Lucrarile de constructie ale turnului au inceput in anul1999 si s-au incheiat in anul 2001.Turnul este acum o atractie turistica pentru oras, de la deschiderea sa, la 10 decembrie 2000, pana in prezent, peste un milion de persoane vizitand acest obiectiv turistic.
7. Turnul de observatie Rainforest, Panama
Turnul de observatie Rainforest este conceput pentru a observa padurea tropicala si fauna salbatica plina de culoare (in special pasarile). Acesta este situat la aproximativ 30 de kilometri de centrul orasului Panama si la doar doi kilometri de orasul Gamboa. Turnul este constituit dintr-un cadru conic de tuburi din otel, masoara 32 de metri inaltime si este suficient de mare pentru a ajunge la coronamentul padurii. Platformele intermediare ofera vedere la tufisuri si nivelul de mijloc al padurii, fiecare dintre acestea avand propriul mediu si fauna. Cadrul in sine este realizat din tuburi, iar acestea au forme triunghiulare care amintesc de petalele unei flori enorme.
8. Turnul Skylon, Canada
Skylon situat in proximitatea Cascadei Niagara, Ontario, este un turn de observatie, care are vedere atat la Cascada Americana, cat si la Cascada Potcoava. Turnul este situat la 160 de metri de la nivelul strazii si 236 de metri de la baza cascadei. Acesta a fost al doilea turn care a fost construit folosind metoda slipform, metoda prin care betonul este turnat incontinuu intr-o forma, pana cand turnul creste in inaltime.
9.Turnul Bostoren, Olanda
Intr-o padure din estul Olandei se afla un turn de observatie, in cadrul unui mic parc din apropierea satului Putten. Conceptul arhitectului SeARCH este urmatorul: sa ia o bucata circulara din padure si sa o puna la intaltimea de 36 de metri. Platforma de observatie ofera o panorama de 360 de grade asupra padurilor si a orasului Amersfoort. Pentru a mentine padurea la aceasta inaltime platforma de observatie a fost dotata cu un strat de sol. Arhitectii se asteapta ca padurea de pe platforama de observatie sa fie un fel de padure de bonsai, astfel aceasta a fost proiectata la o scara mica.
10. Turnul de observatie Poledník, Cehia
Turnul de observatie Poledník a fost transformat din fostul turn de radar amplasat in zona inaccesibila de frontiera. Poledník este unul dintre cele mai inalte varfuri ale muntilor Šumava (altitudinea de 1315 m). In anul 1960, armata a construit acest turn de beton in partea de sus a muntelui Poledník. Dupa 1989, armata a abandonat locatia, iar unele dintre cladiri au fost demolate, turnul a fost reconstruit si o cabina cu un snack-bar a fost atasata acestuia. Turnul de observatie a fost deschis pentru public in luna iulie 1998. Turnul Poledník este accesibil de pe drumul turistic marcat cu rosu, din satul Prášily si este deschis din data de 15 mai, pana pe 15 octombrie, iar taxa de intrare este de 1 $.
11. Turnul de observatie Clingmans Dome, Statele Unite ale Americii
Turnul de observatie ofera o priveliste catre varful Clingmans Dome (un munte din nordul Californiei) si vederi spectaculoase de 360 de grade ale muntiilor Smokies. In zilele senine campul de vedere poate depasi 160 de kilometri. Din pacate, poluarea aerului limiteaza adesea aceasta distanta, astfel campul de vedere se restrange la 30 de kilometri. Turnul de observatie Clingmans Dome masoara 16,5 metri inaltime si este o destinatie turistica populara.
12. Turnul Killesberg, Germania
Acest turn este situat in Killesberg, un parc public urban de o jumatate de kilometru patrat din Stuttgart, Germania. Finalizat in anul 2000, aceasta cladire este un turn de observatie de 40 de metri cu vedere la parc. Turnul este sustinut de cabluri si este proiectat de Jörg Schlaich, folosind tehnologia podului suspendat.
13. Turnul Glasgow, Marea Britanie
Turnul Glasgow este situat pe malul de sud al raului Clyde din Glasgow, Scotia si face parte din Complexul Stiintific Glasgow. La 127 de metri inaltime Turnul Glasgow este in prezent cel mai inalt turn din Scotia si cea de a doua cladirea ca inaltime dupa Inverkip Power Station. Turnul detine un record mondial Guinness pentru cel mai inalt turn din lume, in care intreaga structura este capabila sa se roteasca 360 de grade. Turnul are doua lifturi, fiecare cu o capacitate de 12 persoane, dar in mod normal capacitatea este limitata la doar 6 persoane, plus un singur membru al personalului pentru motive de confort. Exista, de asemenea, o scara de urgenta, care cuprinde 523 scari.
14. Turnul de observatie Petřín, Cehia
Turnul de observatie Petřín este un turn de otel de 60 de metri din Praga, care seamana foarte mult cu Turnul Eiffel. Desi are o inaltime mai mica decat Turnul Eiffel, acesta se afla pe un deal, deci varful este la o altitudine mai mare decat cea a Turnului Eiffel. Turnul de observatie Petřín a fost construit in 1891 si a fost folosit ca un turn de observatie, precum si un turn de transmisie. Astazi turnul Petřín este o atractie turistica majora.
15. Turnul Murturm Natura Observation, Austria
Acest turn de observatie se ridica deasupra raului Mur, la granita dintre Austria si Slovenia. Scara din aluminiu, formeaza o spirala dubla. In plus, platforma de observatie se afla la 27 de metri deasupra solului si ofera o vedere spre rezervatia naturala, astfel permitand o monitorizare stiintifica, precum si accesul vizual la proiectul de renaturare a raului.
Sursa