Nimic nu se compara cu multitudinea de „minuni create de natura”. Din acest punct de vedere ne putem considera un popor binecuvantat, deoarece Romania este plina de astfel de „creatii”. Din pacate, ele nu sunt puse suficient in valoare si protejate, doar o parte dintre ele fiind ocrotite de lege.
Din categoria de „minuni ale naturii” fac parte si acele stanci izolate cu forme ciudate denumite „sfincsi”. Desi sfincsii sunt invaluiti in legenda, unii cercetatori presupunand ca au fost sculptati in pietrele locurilor respective si ca emana anumite energii, acesti megaliti au luat nastere in urma eroziunii eoliene (vantului), a apei si a proceselor repetete de inghet-dezghet (conform geologilor si geografilor).
Daca va numarati sau nu printre turistii care au vizitat sfincsi din intreaga lume sau sculpturi cu aspect uman precum: binecunoscutul Sfinx din Egipt - Gizeh, cele 887 statui din Insula Pastelui, stancile megalitice de la Stonehenge (Marea Britanie) sau Monumentului national Muntele Rushmore (aflat langă orasul Keystone, statul Dakota de Sud, SUA), creatii ale diferitelor civilizatii, poate ca ar trebui sa admirati si Sfincsii din Romania, cu mentiunea ca acestia nu sunt creatii ale oamenilor, ci ale naturii.
In tara noastra putem admira o importanta creatie umana in stanca precum Chipul lui Decebal, ce reprezinta un basorelief inalt de 55 m, aflat pe malul stancos al Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa si a doua din lume, dupa Monumentului national Muntele Rushmore.
Dintre sfincsii din Romania, toti creatii ale naturii, amintim: Sfinxul din Bucegi, Sfinxul Banatean (Sfinxul de la Toplet), Sfinxul Lainicilor, Sfinxul Persanilor, Sfinxul Bratocei, Sfinxul din Muntii Calimani etc. Au fost declarati monumente ale naturii doar Sfinxul din Bucegi, Sfinxul Banatean (Sfinxul de la Toplet) si Sfinxul Lainicilor, iar zonele ce-i inconjoara rezervatii naturale.
1.Sfinxul din Bucegi
2. Sfinxul Banatean (Sfinxul de la Toplet)
Sfinxul Banatean (denumit si Sfinxul de la Toplet) reprezinta un monument al naturii aflat partea sud-vestica a României, in cadrul judetului Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Toplet, in partea nordica a satului Barza. A fost declarata arie protejata de interes national (rezervatie naturala de tip geomorfologic). Rezervația naturala se intinde pe o suprafata de 0,50 ha si este o zona cu roca sedimentara (gresie), pereti de stanca si grohotisuri si suprafete acoperite de vegetatie din specii rare, printre care liliacul salbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumanarica (din specia Verbascum phlomoides). Sfinxul Banatean, aflat pe Valea Cernei, a primit si supranumele de Sfinxul de la Herculane, deoarece se afla la doar 5 km de Baile Herculane, pe drumul ce leaga statiunea de localitatea Baia de Arama. Formatiunea din piatra, modelata de natura, se asemana cu un dac incruntat, parca pregatit de lupta.
3. Sfinxul Lainicilor
Sfinxul Lainicilor este un monument al naturii aflat in judetul Gorj, pe teritoriul administrativ al orasului Bumbesti Jiu. Impreuna cu zona inconjuratoare a fost declarat prin legea nr. 5 din 6 martie 2000 arie protejata de interes national (rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic). Rezervatia naturala Sfinxul Lainicilor se intinde pe o suprafata de 1 ha si este inclusa in Parcul National Defileul Jiului. Reprezintă o zona montana in Carpatii Meridionali, intre grupa muntoasa Retezat-Godeanu si Muntii Parang, in trecatoarea Lainici, pe a carei teritoriu se afla o formatiune geologica (stanca) de forma unui sfinx.
4. Sfinxul Bratocei din Muntii Ciucas
Sfinxul Bratocei din Muntii Ciucas (apartinand Carpatilor de Curbura, grupa sudica a Carpatilor Orientali) reprezinta un megalit antropomorf aflat la circa 1623 m altitudine si este un important obiectiv turistic pentru iubitorii muntelui. Este dezvoltat pe conglomerate si a luat nastere probabil prin dezagregare si eolizatie. Sfinxul Bratocei este situat in nordul statiunii turistice Cheia, pe teritoriul administrativ al comunei Maneciu, in apropierea rezervatiei naturale Tigaile din Ciucas. Se afla in partea central-sudica a Masivului Ciucas si cea sudica a Culmii Bratocei.
5. Sfinxul Persanilor
Sfinxul Persanilor reprezinta un profil uman sculptat de eroziune in formatiunile bazaltice aflate in cadrul Rezervatiei geologice „Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplita”. Rezervatia se intinde pe 0,05 ha, pe malul stâng al Vaii Comana, la 1 km de intrarea in satul Comana de Sus.
6. Sfinxul din Retezat
Sfinxul din Retezat reprezinta un bloc din granit aflat pe valea glaciară Stanisoarei. Conform specialistilor, in urma cu mii de ani, aceasta formatiune a fost erodata si transportata de un ghetar. Multi oameni aseamana acest sfinx cu chipul unui dac, deoarece i se pot distinge ochii, nasul, dar si caciula de pe cap.
7. Sfinxul din Bustea
Sfinxul din Bustea este situat pe teritoriul Masivului Breazau, comuna Manzalesti, jud. Buzau. Se afla la 50 de kilometri de orasul Buzau, pe Valea Slanicului, la o altitudine de 1239 m. Acest urias impietrit cu chip uman din Muntii Buzaului are 5 – 6 m inaltime.
8. Sfinxul Dracului
Sfinxul Dracului este o formatiune compusa din gresii si modelata de vant, aflata in localitatea Hilda, judetul Salaj. Conform unei legende, aceasta minune a naturii a luat nastere dupa ce Dumnezeu a facut un pariu cu diavolul. Diavolul, care vroia sa stapaneasca intreg Pamantul, i-a spus lui Dumnezeu ca pana se ivesc zorii, va fura o stanca din varful muntelui. Dracul ar fi reusit sa desprinda stanca de pe munte, dar in momentul in care o cara, s-a speriat si a scapat-o in locul in care se afla acum. Din aceasta cauza a fost botezata de oamenii locului stanca sau Sfinxul Dracului.
9. Sfinxul din Muntii Ignis
Sfinxul din Muntii Ignis se afla in judetul Maramures si este creat in roci vulcanice. Acesta se asemana cu chipul unui om care poarta o caciula uriasa pe cap. Unii oameni il aseamana cu un dac ce pare ca vegheaza asupra zonei.
10. Sfinxul din Macin
Sfinxul din Macin, Muntii Dobrogei reprezinta o formatiune bizara creata dec catre natura in stanca, ce se asemana cu chipul unui bărbat ingandurat, cu riduri, ce priveste parca spre pamant. Sfinxul apare intr-o zona cu intense procese de dezagregare termica a granitelor si eroziune eoliana.
11. Sfinxul Piatra Lacrimata din Muntii Ceahlau
Sfinxul Piatra Lacrimata se afla in Muntii Ceahlau si se aseamana cu un om care plange. Unii spun ca stanca ar reprezenta chipul unui indragostit care si-ar fi pierdut iubita pe care o plange neincetat. Altii ca seamana cu un batran lacrimand.
12. Sfinxul din Muntii Calimani
Alti sfincsi:
13. Sfinxul de la Cheile Nerei din Muntii Aninei
14. Sfinxul de la Stanuleti din Muntii Cozia
15. Sfinxul din Muntii Stanisoarei
16. Sfinxul de la Piatra Arsa
17. Sfinxul de la Pietrele lui Solomon
18. Sfinxul din Muntii Gutaiului
Sursa foto: Radu Privantu - The Sfinx/ Wikipedia.ro
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi