In 2019 vom sarbatori Pastele pe data de 29 aprilie, ceea ce inseamna ca multi dintre noi se vor putea bucura de o minivacanta de sase zile, de pe 26 aprilie, in Vinerea Mare, pana pe 1 mai, cand sarbatorim Ziua Muncii. Singurul impediment in calea celor care vor sa profite din plin de aceste zile libere si sa plece intr-un sejur va fi aglomeratia de pe sosele, dar si de la pensiuni si hoteluri.
De aceea, ne-am gandit sa iti venim in ajutor cu cateva idei de vacante de Paste in destinatii superbe, dar mai putin aglomerate decat statiunile turistice de la malul marii sau cele de pe Valea Prahovei.
Excursie la bisericile fortificate din Sibiu
Daca nu vrei sa renunti la confortul pe care ti-l pun la dispozitie atractiile dintr-un oras, dar iti doresti sa ai si un timp de respiro si relaxare in vacanta, atunci cea mai buna solutie este sa alegi un sejur la Sibiu. Orasul are un aer aparte, fiind pus de numeroase reviste de calatorii pe primul loc in topul celor mai frumoase orase din Romania. Te vei indragosti cu siguranta de centrul istoric, plin de muzee, cafenele si taverne cu mancare traditionala. O noapte de cazare in Sibiu nu este deloc scumpa si te poti rasfata inclusiv cu o vacanta in care sa te simti ca in strainatate, daca alegi sa stai la Hotelul Ibis, una dintre cele mai bine cotate unitati de cazare din oras.
Din Sibiu, ai numeroase obiective turistice pe care le poti vizita in excursii de o zi. Neaparat va trebui sa ajungi si in Biertan, aflat la doar 70 de kilometri, unde se afla Biserica Evanghelica Fortificata, o constructie care dateaza inca din secolul al XII-lea si care a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Legenda spune ca, in urma cu secole, intr-o camera dintr-o cladire alaturata erau inchise timp de 14 zile cuplurile care voiau sa divorteze. Daca nu se impacau, li se acorda permisiunea de a se desparti.
Si biserica fortificata de pe Valea Viilor atrage anual sute de turisti, majoritatea din strainatate. Acestia ajung aici intrigati de constructia impresionanta, cu ziduri si tunuri de aparare in stil gotic. Biserica se afla si ea in patrimoniul UNESCO si poate fi vizitata pentru mai putin de cinci lei de persoana.
Daca se intampla sa ajungi si la Carta, la aproximativ 50 de kilometri de Sibiu, vei descoperi o biserica veche, care dateaza inca din anii 1.200 si care a fost distrusa la inceputuri de catre mongoli. Langa biserica vei gasi o moara si o casa parohiala prin curtea careia trece un parau micut, despre care legenda spune ca nu ingheata niciodata.
Valea Doftanei, o zona pitoreasca si linistita
Valea Doftanei este o zona superba, cu dealuri, verdeata si peisaje pitoresti, dar mai putin aglomerata decat Valea Prahovei. Daca locuiesti in Bucuresti sau in sudul tarii, iti ia doar doua-trei ore sa ajungi aici, iar din Brasov vei face aproximativ o ora.
Desi nu se lauda cu piscuri impresionante de munti, Valea Doftanei are o atmosfera unica, perfecta pentru cei care prefera linistea si isi doresc un concediu odihnitor. Chiar si persoanele care vor o vacanta mai activa au ce face in zona. De la excursiile pe drumurile forestiere din jur pana la vizita la Barajul Paltinu, unde cei mai curajosi se pot aventura si la o plimbare pe apa cu caiacul, Valea Doftanei imbina armonios aerul curat de munte cu relaxarea pe care ti-o pot da cateva zile petrecute departe de agitatia zonelor turistice.
Satele sasesti din Transilvania
Odata ce ai pasit in satele sasesti din Transilvania te vei simti ca si cand ai fi purtat intr-o alta lume. Casele si-au pastrat aspectul traditional vechi, cu porti impunatoare din lemn, acoperisuri din caramida si curti de dimensiuni generoase, cu verdeata si poteci pietruite. Cel mai renumit dintre satele sasesti este Viscri, aflat la jumatatea drumului dintre Brasov si Sighisoara. Aici, insusi printul Charles isi petrece adeseori vacantele, cucerit de pitorescul locului si de cladirile medievale, unele inscrise in patrimoniul UNESCO.
Turistii care vor sa isi petreaca vacanta aici trebuie sa isi faca din timp rezervarile, intrucat unitatile de cazare sunt putine la numar, iar cererea este mare. Pe de alta parte, satele sasesti pot fi vizitate si intr-o excursie de o zi, o varianta care ar putea fi mai atractiva pentru cei care prefer sa se cazeze intr-un oras in care sa aiba la dispozitie restaurante si localuri in care sa isi petreaca o parte din timpul liber.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Thomas Dekiere
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi