Roma, orasul celor sapte coline ascunde, pe langa obiectivele turistice deja consacrate precum Colosseumul sau Castelul San’t Angelo, o serie de atractii turistice a caror vizitare nu implica niciun fel de cost, sustinand reputatia Romei, de a fi un muzeu in aer liber.
Pentru a descoperi secretele orasului, urmati exemplul localnicilor, care iau in serios passeggiata, plimbarea pe strazile Romei.
Incepeti vizitarea obiectivelor turistice gratuite ale Romei cu Pantheonul, un templu politeist, dedicat zeilor pagani, transformat ulterior in biserica. Unul dintre simbolurile orasului, Pantheonul, s-a pastrat uimitor de bine si in prezent gazduieste mormintele mai multor regi italieni.
Pantheonul se afla langa Piazza della Rotonda, o piata cu forma rectangulara si cu o cocheta fantana centrala. Foarte aproape se afla Piazza Navone, una dintre cele mai frumoase piete ale Capitalei Italiei si mandria italienilor. Piazza Navone reprezinta o atractie gratuita a Romei si ar fi pacat sa nu o vizitati: arhitectura in stil baroc impresioneaza si poate fi considerata „doar o rama” care invaluie cele doua fantani arteziene realizate de Bernini. „Tabloul” ascuns de rama imaginara este unul foarte romantic, perfect de vazut seara, mai ales ca numerosi artisti de strada si in special muzicieni isi dau intalnire aici.
In plus, Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor patru fluvii), creata de Bernini este alt obiectiv turistic al Romei ce poate fi admirat fara niciun cost.
Impunatoare, maiestuoasa, fantana este cea mai mare din punct de vedere al dimensiunii din Piazza Navona si infatiseaza, prin intermediul a patru statui, cate un fluviu important de pe patru continente diferite: Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul.
O alta fantana superba a Romei, construita in stil baroc urmarind planurile lui Niccola Salvi si apreciata ca una dintre cele mai frumoase din lume este Fontana di Trevi. De aceasta sunt legate mai multe legende. Cea mai cunoscuta este cea potrivit careia daca iti pui o dorinta in timp ce arunci o moneda in fantana, aceasta are sanse mari de a se indeplini.
O legenda mai mult sau mai putin credibila planeaza si in jurul sculpturii Bocca della Verità, montata in peretele Bisericii Sfintei Maria. Scultptura in stil grotesc are infatisarea unui om cu barba si plete. Se spune despre „Gura Adevarului” ca il va musca pe acela care isi va pune mana in interiorul ei si va rosti o minciuna.
Cu siguranta ca orice localnic v-ar recomanda o plimbare placuta si relaxanta prin Piazza Campo de’Fiori, odinioara loc al executiilor publice, dar extrem de populara azi, poate si datorita numarului mare de comercianti prezenti in zona. Acestia vand legume,fructe proaspete si foarte multe flori, transformand piata intr-o oaza de energie.
Acoperite de flori si de verdeata sunt si Scalinata di Spagna sau „Treptele Spaniole”. Acestea unesc Piazza di Spagna si minunata biserica Trinita dei Monti.
Pentru o lectie de istorie aplicata, vizitati Forumul Roman, fostul centru administrativ, religios si comercial al Romei antice. In acest perimetru puteti vedea un ansamblu spectaculos de ruine, format din coloane, arce si portiuni din Via Sacra, drumul pe care se intorceau sa isi prezinte omagiile la Capitoliu, victoriosii generali romani.
In cinstea unui astfel de invingator a fost ridicat Arcul lui Constantin, dedicat imparatului Constantin, cel care l-a invins pe Maxentius. Arcul se afla foarte aproape de Colosseum si are o inaltime de aproximativ 20 de metri.
Daca Via Sacra era in mod traditional principalul traseu ales de conducatorii soldatilor romani cand se intorceau din razboi, Appia Antica era drumul folosit pentru parasirea cetatii.
Daca doriti sa faceti o plimbare pe Appia Antica, alegeti duminica, pentru ca in aceasta zi accesul masinilor este complet interzis si nu veti rata niciun detaliu al strazii.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi