Restaurantul Sacher
Imagineaza-ti saloane ample, cu peretii acoperiti de matase rosie sau captusiti cu catifea verde. Adauga cateva candelabre luxoase si mai multe mese acoperite de fete de masa de un alb impecabil, inconjurate de mese din lemn masiv cu insertii aurii.
Cam acesta este decorul Restaurantului Anna Sacher, aflat in incinta hotelului Sacher, din inima Vienei.
Bun gust, rafinament si lux sunt cele trei cuvinte care descriu perfect atmosfera de aici. Cat despre felurile de mancare, este foarte posibil sa iti fie mila sa gusti ca sa nu strici complicatul aranjament.
Bucatarii stiu cum sa combine cateva ingrediente banale, precum frunzele de ruccola, feliile de lamaie sau fasiile de morocv si sa impodobeasca o bucata de peste, dandu-i personalitate.
Restaurantul este deschis de marti pana duminica, de la ora 12.00 pana la ora 15.00 si apoi de la 18.00 pana la miezul noptii. Meniul te va uimi si nu vei sti ce sa comanzi. Daca esti carnivor, poti alege mielul servit cu sos de sofran si bucati de chorizo, garnisit cu anghinare. In schimb, daca iti place mai mult pestele, incearca sufleul din lup de mare asezonat cu chimen dulce si piper sau pestele dulgher fiert in lapte cu cartofi dulci si mac. La desert, obligatoriu trebuie sa comanzi tortul Sacher.
Restaurantul Mraz & Sohn
Un alt restaurant recomandat de cei care au fost in Viena este Mraz & Sohn, un local luminat doar de aplicele discrete de pe pereti si de lumanarile asezate pe fiecare masa. Nuantele de mov, verde si portocaliu care predomina sunt indulcite de tablourile in culori vii.
Meniul nu este unul prestabilit, pentru ca bucatarul sef, Markus Mraz, prefera doar ingredientele proaspete pe care le cumpara din pietele din apropiere. Pentru selectia de branza, care iti va fi prezentata de un specialist in acest domeniu, Mraz prefera doar fermele ecologice si alege cantitati mici din cele mai selecte produse. In schimb, printre felurile de mancare deosebit de savuroase, merita amintite tagliatellele cu sepia, ficatul de gasca parlit, asezonat cu sos de smantana si varza dulce, supa de cartofi sau gulasul de homar.
Restaurantul Figlmuller
In cazul in care ai prefera o masa mai putin sofisticata, dar iti doresti totusi sa incerci specialitatile bucatariei austriece si mai ales, celebrul snitel vienez, trebuie sa mergi la Figlmuller. Un restaurant cochet, cu decor rustic, cu mese si banci din lemn lacuit, cu tablouri inramate pe peretii, detinut in continuare de membrii aceleiasi familii fondatoare. Figlmuller are o istorie de peste 100 de ani si, cu trecerea timpului, gigantul snitel crocant, cu o crusta aurie, neincapator pentru farfuriile de 30 de centimetri diametru, e din ce in ce mai bun. Ai mai putea cere ospatarului Wiener Tafelspitz, adica friptura din carne de vita fiarta inainte, cu sos de arpagic si hrean, alaturi de o portie generoasa de cartofi natur. Sau ai putea lua ficat de vitel glazurat si acompaniat de inele de ceapa rumenita, mere coapte si cartofi. Toate sunt foarte bune, dar Figlmuller si-a capatat reputatia datorita snitelului auriu, imens si incredibil de gustos.
Restaurantul Lubin
De asemenea, Lubin este un alt local nu foarte pretentios, cu specific mediteranean, unde te poti bucura de o bogatie de preparate pe baza de peste si fructe de mare. Atmosfera intima este intretinuta de culorile calde, in nuante de crem si maro deschis, imbogatita de plantele care decoreaza ferestrele si pusa in valoare de trandafirii asezati intr-o vaza simpla, pe fiecare masa. Meniul variaza in functie de zilele saptamanii si cuprinde, de exemplu, joia, calamari fripti cu sos tartar lunea sau frigarui de peste cu orez.
Restaurantul Donauturm
Un restaurant indicat pentru concediile din Viena este Donauturm, aflat in varful Turnului Dunarii. Panorama este incredibila, mai ales ca localul se afla pe o platforma rotativa si iti va permite sa vezi orasul de sus, din toate unghiurile posibile. Cel mai frumos este la apus, pentru ca poti bea o cafea si poti admira Viena atat pe timpul zilei, cand inca mai este luminata natural, cat si pe timpul noptii, cand miile de becuri iti vor oferi un spectacol egalat, poate, doar de gustul mancarii. La Donauturm poti savura supa de usturoi cu fileuri de trufe, terina cu pastrav, chimen dulce si cartofi sau friptura de vaca, intr-un delicios sos consistent. La desert, mousseul de capsuni cu mascarpone preparat in casa iti va rasfata gusturile.