TurisMALL
powered by

Un weekend in Atena


ATENA

Locuitorii Atenei stiu sa isi protejeze vestigiile antice, sa le ingrijeasca si sa le puna in valoare prin sisteme de iluminat, in asa fel incat, ca turist, sa nu pierzi nimic din splendoarea lor. Ce-i drept, nu te astepta sa fii uimit de numarul mare de cladiri vechi. Comorile arhitecturale din Atena nu se gasesc la tot pasul si sunt mai degraba ascunse printre blocuri, institutii moderne si magazine. Dar asta nu e neaparat un dezavantaj, pentru ca vei fi si mai incantat cand vei zari acoperisul alb, din marmura usor prafuita si zgariata, al unui templu sau teatru antic.

Cand te plimbi prin capitala Greciei, soarele iti tine companie, iar ritmurile de Zorba te introduc in atmosfera. Atena este inconjurata de trei laterale de munti si protejata de Marea Mediterana in sud-vest. Vei fi uimit de claritatea apei, caci nu se poate compara nici pe departe cu Marea Neagra. In Atena, valurile par a fi smaralde si turcoaze topite si au straluciri de diamant.

Odata weekendul inceput, porneste mini-escapada vizitand toate atractiile ascunse in Atena, urmarind un „traseu de baza”. Acesta incepe cu Acropole, locul in care a luat nastere civilizatia greaca antica. Templele Parthenon si Erechteion, impreuna cu ruinele templului Athenei Nike, sunt simboluri ale statului elen, vizitate anual de milioane de turisti.

Poate ca marmura nu mai este la fel de stralucitoare, foita de aur cu care au fost acoperite statuile si coloanele templelor a disparut si nici culorile vii nu mai decoreaza detaliile cladirilor, dar albul simplu si pur care a ramas in loc te impresioneaza.

Apoi poti continua cu noul Muzeu Acropole, cu Teatrul Antic construit de Herodes Atticus. Aici poti chiar asista la spectacole de teatru, dar nu te astepta la tragedii antice. Indreapta-te apoi catre Vechea Agora, locul unde luau deciziile cruciale cetatenii Atenei antice.

Viziteaza neaparat si Teatrul lui Dionysos, vechi de 2.500 ani, dedicat zeului vinului si petrecerii. Sub nicio forma nu rata ruinele templului lui Zeus Olimpianul, ca sa iti dai seama cat de mult il venerau grecii pe stapanul Olimpului. Azi au mai ramas in picioare doar cateva coloane imense, care te fac sa te simti mic si vulnerabil.

Daca nu te deranjeaza multimea de turisti si esti curios sa studiezi mai de aproape obiectele, colectiile de arta greceasca si uimitoarele statui din marmura si bronz, mergi la Muzeul National Arheologic. Este aglomerat, intr-adevar, dar daca vrei sa vezi minunatiile de acolo, poti face abstractie de ceilalti turisti.

Doar aici vei putea admira tezaurele descoperite de Schliemann. In cazul in care ti-au placut exponatele si mai vrei sa admiri cateva, intra si la Muzeul Benaki, plin de colectii de arta, datand din preistorie pana in epoca moderna.

Dupa ce ai bifat toate atractiile Atenei, relaxeaza-te intr-o taverna. Majoritatea se afla pe plaja, deci te vei putea bucura si de briza marii si de o masa delicioasa la preturi mici, de maxim 15 euro. Iti recomandam sa comanzi preparate pe baza de fructe de mare, calamari, clasicul tzatiki sau cotletele de berbecut, pe care sa le servesti cu ouzo, bautura traditionala, un rachiu tare, din anason.

Desertul s-ar putea sa iti fie oferit din partea casei, pentru ca grecii stiu sa isi rasfete oaspetii si sa ii faca sa se simta excelent. Asadar, la finalul mesei te-ai putea delecta cu o portie de galaktoboureko (mai multe straturi de crema intre foi de placinta), cateva kourabiedes (fursecuri cu migdale) sau cu aromatele loukoumades (un fel de gogosele cu scortisoara).

Sa nu fii surprins nici daca vei vedea tentacule de caracatita suspendate in aer si puse la uscat la soare. Asa se asigura bucatarii greci ca vor fi numai bune de preparat si servit pofticiosilor. De asemenea, sa nu te miri daca inainte sa ti se ia comanda vei fi servit cu un pahar de apa. Acesta este un obicei pastrat de majoritatea localurilor.

Duminica dimineata o poti dedica unei croaziere pe mare, un „must-do” in Grecia, indiferent de insula pe care ai fost cazat. Privelistea pe care o poti admira de pe vas este cu adevarat spectaculoasa. Singurul inconvenient ar fi trezitul de dimineata, pentru ca vasele de croaziera pleaca de obicei din port cu noaptea-n cap. In schimb, capitanul se va revansa, oferindu-ti micul dejun si cafeaua. Croazierele dureaza in jur de 6 ore si se termina cu un popas pe o plaja relativ izolata, unde te vei putea bucura de aerul sarat si de razele soarelui.

Dupa ce te-ai intors din croaziera pe mare, inainte sa pleci din Atena, da o raita prin magazinele de suveniruri, sa alegi ceva frumos pentru cei dragi. Preturile sunt acceptabile, pornesc de la 2-3 euro si pot ajunge la 20 de euro pentru obiectele de artizanat, facute cu mai multa migala. Vei gasi o gama bogata de cercei, coliere si bratari.


3327

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Concert de Craciun la Palatul Imperial Hofburg din Viena
Vienna Hofburg Orchestra. Concert & Orchestra În urmă cu 30 de ani, muzicianul și dirijorul ..
Stiai ca?
In Anglia este interzis prin lege ca vanzatoarele din magazine sa isi serveasca topless clientii? Exceptie fac doar magazinele de pesti exotici din Liverpool.... Nu doar planetele si stelele, ci şi galaxiile se rotesc; Calea Lactee se deplasează cu o viteză de 270 km/s, o rotatie completa durand aproximativ 200 de milioane de ani; Sistemul Solar desfasoara ...
Dictionar turistic
Taxa de aeroport - Taxa perceputa in beneficiul organismului de gestionare a aeroportului si platita de utilizatorii aeroportului si/sau pasagerii aerieni pentru utilizarea instalatiilor si serviciilor furnizate in exclusivitate de catre organismul de gestionare a aeroportului si care au legatura cu aterizarea, decolarea, iluminarea si staţionarea aeronavei, gestionarea pasagerilor si manipularea marfurilor.
7 recomandari