Te-ai gandit vreodata cum arata viitorul? Sau cate din cele prezentate în filmele SF vor ajunge să și devina realitate?
Inteligența artificiala ne înconjoara, roboții umanoizi au aparut de câțiva ani, mașinile zburătoare sunt deja în prototipare și multe altele de care poate nici nu ți s-a spus.
Însă una dintre aceste tehnologii moderne despre care se vorbește și care se pare că prinde amploare este cea a imprimării 3D.
Poate nu ai auzit foarte multe desprea ea, însă imprimarea 3D contribuie masiv în ultimii ani în procesele de prototipare și producție din diverse domenii cum ar fi:
- industria automotivelor care realizează atât prototipuri cât și piese funcționale;
- industria medicală în realizarea protezelor, a organelor;
- tehnică dentară;
- industria aeronavelor;
- tehnologia spațială;
- artă/ design/ sculptură;
- divertisment (producția de jucării, piese de colecție etc)
- arhitectură;
- modă și bijuterii;
- industria alimentară;
- educație.
Această tehnologie presupune formarea unui obiect solid, tridimensionale de orice formă, printr-un proces aditiv prin care se depun straturi succesive de material într-o formă bine definită.
Practic, prin această tehnologie se pot realiza orice obiecte de orice formă, însă nu și de orice dimensiune.
Imprimantele 3D performante disponibile în acest moment pe piață sunt limitate din acest punct de vedere și nu pot realiza piese/ produse de dimensiuni foarte mari, însă sunt foarte folosite în producția de piese sau de produse de mici dimensiuni.
Cei de la Nutechnologies, importatori în România de astfel de imprimante, pun la dispoziția celor care produc, imprimante 3D pentru metal și imprimante 3D pentru polimeri.
În ambele categorii de imprimante se găsesc modele profesionale ce au o capacitate mare de producție și se pot folosi în realizare pieselor/ produselor necesare din diferite domenii.
Aceste imprimante, pe lângă rolul lor important de care au dat dovadă în industrii precum cea medicală, în care au inovat prin crearea unor produse ce pot salva vieți (cum ar fi organe artificiale, ventilatoare mecanice etc) aduc o importantă semnificație și în domenii mai creative.
Să nu ne mire faptul că acestea au fost deja abordate de artiști plastici contemporani ce și-au dorit să contribuie cu ceva semnificativ în arta vizuală.
Realizarea obiectelor de artă prin utilizarea imprimării 3D este foarte rapidă și necesită un minim de implicare din parte artistului.
De regulă, orice imprimantă 3D are nevoie de un software 3d specializat precum Materialise Magics care să permită proiectarea piesei/ produsului, editarea și convertirea fișierelor în STL, rezolvarea erorilor, modificare designului și pregătirea platformei de imprimare.
Acest soft inteligent și versatil este echipat cu o interfață intuitivă și personalizabilă. Soft-ul este conceput pentru a ghida în fiecare etapă din proiectarea și realizare a produsului și contribuie la reducerea timpului și costurilor de iterații.
Cu o astfel de tehnologie putem spune că multe din domeniile existente pot aduce contribuții majore în procesul de inovare, imprimantele 3D oferind posibilitatea de a realiza în timp record obiecte în diverse forme ce pot fi integrate în proiecte optimiste.
Întrebarea pe care noi ne-o adresăm este următoarea: Cum ne putem folosi și mai multe de acest tip de tehnologie? Ce putem crea prin imprimarea 3D care să ne ajute să evoluăm, să îmbunătățim procesele de producție, să reducem costurile, să reducem cantitățile reziduale și să aducem un plus omenirii?
Bineînțeles că există în momentul de față anumite limitări în ceea ce privește tehnologia imprimării 3D care poate să ne limiteze răspunsurile la aceste întrebări.
Una dintre limitări este chiar faptul că imprimantele de la ora actuală nu pot crea produse/ piese de dimensiuni mari, iar acest lucru presupune realizare unor produse de dimensiuni mari într-un sistem modular ceea ne necesită un efort de proiectare suplimentar.
O altă limitare este costul mare atât al imprimantelor cât și a materialelor necesare imprimării 3D ceea ce în momentul de față le face inaccesibile multor companii care sunt capabile de inovare.
Analizând însă trendul în ceea ce privește aceste tehnologii, putem spune că aceste costuri se află într-o continuă scădere, iar pentru proiectele mai mici sau de tip hobby există și imprimante accesibile, de o dimensiune și de o capacitatea mai mică.
Acestea fiind spuse, considerăm că imprimantele 3D sunt tehnologiile de viitor care vor contribui la proiecte inovatoare în cele ce urmează și vor deveni un „must have” pentru cei din domeniul producției.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi