TurisMALL
powered by

62859

Ghid Alba Iulia
Obiective turistice

Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia este simbolul orasului, fiind cea mai importanta constructie bastionara de tip Vauban din Romania. Construita intre 1716-1735, dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fortareata impresioneaza prin arhitectura bogata in fresce si statui, dar si prin numarul de porti de acces, in numar de sase. Din cele 6 porti s-au mai pastrat pana in zilele noastre doar 3 in forma intiala, Poarta I, III si IV, iar din poarta II se mai pastreaza doar stalpii laterali.
Poarta a-III-a este cea mai importanta cale de acces a Cetatii, asigurand intrarea in fortareata propriu-zisa. Intrarea impresioneaza prin bogatia sculpturilor: scene de lupta, arme, steaguri, trofee si blazoane. La aceasta poarta are loc in fiecare zi, la ora 12, schimul de garda.

Catedrala Reintregirii, cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii, constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918. Edificiul, construit intre anii 1921-1923, are forma de cruce greaca inscrisa, cu un pridvor deschis. In interior se patrunde printr-un pronaos dreptunghiular, cu trei unitati de boltire in segment de arc de cerc, un naos ingust si altar. Ansamblul este dominat de un turn - clopotnita, inalt de 58 m, terminat in forma de cupola sprijinita pe coloane. Aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

Catedrala Romano-Catolica a fost construita in secolul XIII si este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, imbinand armonios elementele romanice cu cele gotice. Edificiul a fost conceput ca o basilica cu trei nave, transept cu trei abside semicirculare, turn peste careu si doua turnuri pe latura de vest, adaugandu-se ulterior doua nave in zona transeptului. In interiorul catedralei se afla sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, alaturi de cele ale fratelui sau, Johannes Miles, a fiului sau mai mare Ladislau si cele ale reginei Isabella si a fiului sau, Ioan Sigismund.

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia se numara printre cele mai importante institutii muzeale din Romania, atat din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Muzeul este adapostit in Cladirea Babilon din 1968, care prin bogatia plastica a fatadelor, reprezinta cel mai important monument de arhitectura romantica din oras. La origine cladire cu destinatie militara, cladirea Babilon a fost construita intre 1851-1853. Cladirea are 2 etaje si peste 100 de incaperi unde se afla expozitia de baza, depozitele, biblioteca si laboratoarele de restaurare.
Muzeul este deschis de marti – duminica, intre orele 10.00 – 17.00 (iarna) si (10.00 – 19.00) (1 iunie – 1 septembrie). Muzeul este inchis in următoarele zile: 1 ianuarie, 24 aprilie, 1 mai, 12 iunie, 15 august, 25 decembrie. Pretul biletelor este: 7 lei adulti, 3.5 lei elevi, studenti si pensionari.

Sala Unirii este o cladire simbolica, adanc intrata in constiinta poporului roman, ca loc al infaptuirii unuia dintre cele mai grandioase acte din istoria sa: Unirea de la I Decembrie 1918. In aceasta sala a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis unirea cu Romania in memorabila zi de 1 Decembrie 1918. In sala principala sunt expuse in original documentele unirii si steagurile cu care delegatii din intreaga tara au venit la marea unire. Expozitia este organizata in fosta cladire a Cazinoului militar situat in fata intrarii principale a Muzeului Unirii.

Amplasata in fata palatului princiar, statuia lui Mihai Viteazul a fost realizata in bronz de catre sculptorul Oscar Han (1968). Amplasat in fata Palatului Princiar, in spatele statuii ecvestre, basorelieful a fost realizat de catre Horia Flamandu (1975) si-l reprezinta pe Mihai Viteazul primind omagiile celor trei tari romane unite. Basorelieful are o lungime de 6,20 m si o latime de 3 m, iar la baza se afla o placa pe care este insemnat: "Aici la Alba Iulia in anul 1600 ca un simbol al dreptului istoric al poporului roman de a trai unit, liber si independent s-a infaptuit prin lupta si vointa neamului, prin vitejia si geniul marelui voievod Mihai Viteazul, maretul act al primei uniri politice a celor trei principate romane- Tare Romaneasca, Moldova, Transilvania - mai 1975".

In fata portii a III-a a cetatii a fost ridicat in anul 1937, din initiativa "Astrei" si cu contributia populatiei, un frumos obelisc inchinat memoriei conducatorilor rascoalei de la 1784-1785. Obeliscul a fost realizat din granit de catre arhitectul E. Mihaltan si sculptorul Negrulea. La baza se afla o celula simbolica, in partea de est o Victorie Inaripata tinand in mana o cununa de lauri, iar in partea de vest un basorelief reprezentandu-i de Horea, Closca si Crisan. Pe soclul obeliscului apare inscriptia: "Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan”.

In parcul din fata Universitatii I Decembrie 1918, se afla Monumentul Custozza si Monumentul Losenau ridicat in 1853, in memoria colonelului Ludwic von Losenau, cazut in lupta impotriva trupelor conduse de generalul Bem. In acelasi parc din fata Universitatii "1 Decembrie 1918, spre Sala Unirii se afla un monument in forma de mic obelisc imprejmuit cu lanturi grele intercalate de ghiulele de tun. Monumentul a fost dezvelit in 1906 in amintirea soldatilor si ofiterilor din Regimentul 50 infanterie din Alba Iulia, cazuti in batalia de la Custozza in timpul razboiului austro-italian din 1866.

Palatul Principilor se afla in apropiere de Catedrala Romano-Catolica. Construit in secolul al XV-lea, Palatul a avut rolul de resedinta a principilor Transilvaniei, fiind modificat si extins in secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Initial, cladirea a avut drept destinatie resedinta Capitoliului romano-catolic, fiind locul unde se redactau si se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost resedinta princiara, iar pentru o perioada de 11 luni, in anii 1599 si 1600, edificiul a servit ca resedinta a voievodului Mihai Viteazul.

Incepand din vara anului 2009, pasionatii de echitatie vor descoperi ca pot practica acest minunat sport in interiorul Cetatii Albe Carolina, unde s-a deschis un Centru de Echitatie. Turistii pot alege dintre cei 6 cai frizieni adusi din Olanda sau litipanul, folosit in mod deosebit de incepatori. Frizienii si lipitanul sunt caii folositi zilnic la ceremonialul de schimbare a garzii de la Poarta a III-a a Cetatii. Pentru micutii care vor sa descopere frumusetea acestui sport, autoritatile au adus doi ponei.
Centrul de Echitatie isi incepe programul, in fiecare zi, la ora 9 si il incheie seara, la ora 21.00. Pentru o jumatate de ora de echitatie pretul este de 50 de lei, iar pentru o ora 100 de lei. Exista si varianta cu abonamente: 10 sedinte de 30 de minute costa 450 lei, iar pentru un numar similar, dar de o ora fiecare, pretul este de 900 lei.

Sursa foto
  Pagina anterioara Unde sa mananci Pagina 5 din 9   Festivaluri si sarbatoriPagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL




ioana Guest, 22.03.2012

buna ziua ! in alba iulia sunt mult mai multe festivaluri decat ati amintit mai sus.de exemplu: 27-28 aprilie Alba golf Chanllege la Pianu de jos, 28-29 aprilie Ziua cetatii,18-20 mai este Festivalul de jazz,04-06 mai Festivalul international de Foarte Scurt metraj, 04-06 mai Targul de carte Alba Trsnsilvana, 11-13 mai Sarbatoarea Muzicii, 23-24 iunie Ffstivalul cetatilor dacice, 25-26 august Festivalul Dilema veche, 12 septembrie Festivalul concurs Strugurele de aur, 01-07 oct. Festivalul international de teatru Povesti, 19-21 oct. Festivalul Vinului, 16-18 noiembrie FEstivalul concurs de muzica folk Ziua de maine, 16-22 decembrie FEstivalul iernii Alba in magia Craciunlui., etc. acestea sunt nuami cateva dintre evenimentele care au loc in Alba iulia sau in judet.

 
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fiesta de San Isidro - Madrid
Fiesta de San Isidro este un eveniment organizat anual pe 15 mai, in cinstea patronului spiritual al..
Belgia  |  Marea Britanie  |  Turcia  |  Cehia  |  Spania  |  Malta  | 
Stiai ca?
Portugalia este cunoscuta si sub denumirea de "Lusitania".... Alba Iulia este denumita si „Capitala a Marii Uniri”. Legea prin care orasul Alba Iulia a fost declarat „Capitala a Marii Uniri” a Romaniei a fost promulgată in data de 27 decembrie 2018, de ...
Dictionar turistic
No show - Un client si-a rezervat o camera la hotel sau un loc intr-un avion si nu se prezinta. In cazul hotelurilor, de obicei, se sanctioneaza cu plata primei nopti de cazare.
7 recomandari