Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi
49837
Ghid Suceava
Obiective turistice
Suceava
Cetatea de Scaun a Sucevei este situata pe un platou inalt, in partea de est a orasului, fiind ridicata in anul 1338 de catre Petru I Musat, cu prijelul mutarii scaunului domnesc de la Siret la Suceava.
Cetatea este construita din piatra si a fost intarita de Stefan cel Mare cu ziduri inalte de peste 10 m si o grosime de aproape 4 m.
Cetatea Scheia, denumita si Cetatea de Apus a Sucevei, este in prezent o cetate in ruine. Cetatea Scheia este situata la cca 1,5 km nord vest de oras, pe dealul Zamca, in locul numit Septilici, la 384 m alt. Inaltata de domnitorul Petru I Musat la sfarsitul secolului al XIV-lea, cetatea a facut parte din sistemul de aparare a granitelor Moldovei. Aceasta are forma unui romb (36 m lungime in interior, 3 m grosime), la fiecare colt cu cate un turn de forma rectangulara.Atat turnurile cat si zidurile cetatii au fost ridicate din bolovani de cariera.
Complexul Muzeal Bucovina a fost infiintat in 1895, de-a lungul timpului acesta avand mai multe denumiri. Muzeul are urmatoarele sectii: arheologie, istorie, stiintele naturii, arta, memoriale, observator, biblioteca, laborator de restaurare si conservare. Complexul Muzeal Bucovina cuprinde materiale arheologice incepand din Paleolitic pana in epoca contemporana, piese dacice, piese rezultate din sapaturile arheologice de la Cetatea Sucevei, colectii de ceramica, piese litice, metal, textile, numismatica, documente, carte veche, memoriale, arta, mineralogie-petrografie, paleontologie, botanica, malacologie, entomologie, mamalogie.
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare se afla in apropierea Cetatii de Scaun, inr-un loc de unde se poate observa intregul oras. Dezvelita in anul 1977, statuia este opera sculptorului Eftimie Barladeanu.
Statuia lui Petru Musat este situata pe strada Stefan cel Mare din Suceava, in fata Casei de Cultura. Este opera sculptulorul Paul Vasilescu, fiind dezvelita in anul 1976. Turnata din bronz, statuia a fost inaltata in cinstea voievodului Petru Musat, care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Il infatiseaza pe voievod intr-o postura impunatoare, in picioare si cu spada in mana dreapta.
Statuia Bucovina inaripata este situata in Piata 22 Decembrie, in centrul municipiului Suceva. Dezvelita in 2009, statuia exprima prin bratele care se transforma in aripi, speranta, libertatea si inaltarea spre cer. Statuia a fost realizata din rasina polimerica fixata pe textura din fibra de sticla, patinata in bronz polizat. Monumentul are inaltimea de 8,5 m si cantareste 550 kg.
Oul incondeiat din Suceava este un obiectiv turistic mai neobisnuit al orasului, insa adevarat simbol al traditiei incondeierii oualor in zona Moldovei, veche din strabuni. Uriasul ou este situat in Piata 22 Decembrie, in centrul orasului, si are inaltimea de 7,25 m, diametrul de 4,60 m si greutatea de 1.800 kg. Datorita marimii sale, a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare ou traditional din lume. Culorile in care a fost invelit oul sunt: rosu, negru si galben, simbolizand: rosu = sangele lui Hristos, negru = eternitatea, iar galben = lumina.
Parcul Central este situat in inima orasului Suceava. Acesta adaposteste doua opere de arta importante: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cirdei) si bustul voievodului Petru Rares (realizat in 1977 de sculptorul Gavril Covalski).
Hanul Domnesc este cea mai veche cladire a municipiului Suceava (de la sfarsitul sec. al XVI-lea si inceputul sec. al XVII-lea). Hanul Domnesc a fost destinat initial gazduirii unor dregatori straini, oaspeti de seama si mari negustori. Odata cu ocuparea Bucovineide catre imperiul Habsburgic in 1775, Hanul Domnesc isi schimba destinatia, devenind casa de vanatoare pentru membrii familiei imperiale. In incinta cladirii se afla in prezent Muzeul Etnografic si de Arta Populara al Sucevei ce dispune de o serie de colectii: piese de port si podoabe de sarbatoare, textile, obiecte de lemn, os, metal, ceramica, recuzita pentru obiceiuri de nunta si Anul Nou, mobilier traditional.
Inaugurata inca din anul 1953, Casa Memoriala Ciprian Porumbescu a fost amenajata intr-o anexa a fostei case parohiale de la Stupca, construita din lemn, la sfarsitul secolului al XIX-lea, singura anexa care s-a pastrat in original pana astazi. Casa parohiala a fost locuita de familia preotului, scriitorului si militantului roman din Bucovina, Iraclie Porumbescu, intre anii 1865-1883. Casa Memoriala adaposteste obiecte ce au apartinut marelui compozitor Ciprian Porumbescu (1853 – 1883), dar si a familiei acestuia, printre care pianul Marioarei Ratiu-Porumbescu, sora compozitorului.
Planetariul Suceava a fost infiintat in anul 1982, ca o sectie a Complexului Muzeal Bucovina, cu scopul de a reda imagini ale cerului din ziua respectiva, a cerului din emisfera sudica si nordica, a sistemului solar, satelitilor galileeni si a planetelor vizibile. Planetariul a fost amenajat intr-o cladire incapatoare, sala circulara avand 80 de locuri, iar mediateca 100 de locuri. Este dotat cu un proiector complex top ZPK 2, proiectoare auxiliare si aparatura audio-video, cu ajutorul carora se proiecteaza: soarele, luna, planetele, aproximativ 6.000 de de stele, evolutia cometei Donati, fenomenul stelelor cazatoare sau miscarea unui satelit artificial.
Palatul Administrativ din Suceava este asezat intr-o cladire construita intre anii 1903-1904, in stil baroc. Se afla in centrul orasului Suceava, pe str. Stefan cel Mare nr. 36 si obisnuia sa serveasca drept sediul al autoritatilor administrative ale orasului. In prezent adaposteste sediul Prefecturii si Consiliului Judetean Suceava.
Gara Suceava (Burdujeni) reprezinta una dintre atractiile orasului Suceava, fiind declarata monument istoric. Gara de cale ferata a fost construita in anul 1902 in satul Burdujeni, o fosta localitate de frontiera intre Romania si Austro-Ungaria, astazi cartier al orasului Suceava. Gara Burdujeni a fost realizata in stil arhitectural eclectic, din caramida rosie lustruita cu doua niveluri, avand ca in centru o sala in stil baroc de mari dimensiuni.
Palatul de Justitie din Suceava este o cladire reprezentativa pentru oras, ce dateaza din anul 1885, cand a fost construita pentru a servi drept sediu pentru Tribunal si Judecatorie. Impunatorul edificiu a fost inclus pe lista monumentelor istorice ale orasului, sub denumirea de "Fostul tribunal, capitanie districtuala si inchisoare".
Manastirea Zamca reprezinta cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armeneasca din Suceava. Lacasul de cult este defapt un complex medieval fortificat, ce a avut anterior rolul de manastire armeneasca. Construit in anul 1606 de catre armenii refugiati in Moldova, complexul medieval Zamca a fost ridicat pe un platou din vestul orasului, cu o pozitionare strategica.
Biserica Sf. Nicolae din Suceava este o biserica ortodoxa construita in anul 1611, fiind inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004. Potrivit documentelor vremii, voievodul Ilias Rares a ctitorit si zidit intre anii 1546-1551 o biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae (sarbatorit in fiecare an la 6 decembrie). Biserica a fost reconstruita in anul 1611, in timpul domniei lui Constantin Movila (1607-1611)de catre vel vistiernicul Nicoara Prajescu, impreuna cu cneaghina Maria.
Biserica Invierea Domnului din Suceava este o biserica ortodoxa construita in anul 1551 ce a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004. Biserica este cunoscuta si sub denumirile de Biserica Vascresenia sau Biserica Elena Doamna.
Biserica Mirauti din Suceava, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Sf. Gheorghe, este o biserica ortodoxa construita in secolul al XIV-lea si apoi reconstruita in secolul al XVII-lea. Este situata in apropiere de Curtea Domneasca si are hramul Sfantul Gheorghe, sarbatorit in fiecare an in ziua de 23 aprilie. Biserica Mirauti este considerata a fi cea mai veche biserica din orasul Suceava, fiind inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava in 2004. A fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre domnitorul Petru I Musat (1375-1391)in partea de nord-est a orasului, pe vechea Ulita a Datornicilor, in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei.
Fie ca optati pentru serviciile unei agentii de turism sau apelati la GPS, merita sa vizitati cele mai frumoase manastiri din Bucovina. Situate in apropiere de Suceava, turul manastirilor din Bucovina poate fi facut intr-o singura zi: manastirea Sucevita, Humor, Voronet, Probota sau Arbore.
Festivaluri si evenimente
In luna august are loc cel mai important eveniment din Suceava: Festivalul de Arta Medievala Stefan cel Mare. Evenimentul are loc in Cetatea de Scaun a Sucevei, unde timp de 3 zile au loc scenete de teatru pentru copii, scoli de dans si tir, ateliere de lupte si turniruri, acompaniate de muzica medievala.
In luna septembrie se desfasoara Targul de Toamna, eveniment care promoveaza produsele agro-alimentare si mesteşugaresti din zona judetului Suceava. Targul dureaza 2 zile si are loc in incinta centrului comercial IuliusMall.
Cetatea este construita din piatra si a fost intarita de Stefan cel Mare cu ziduri inalte de peste 10 m si o grosime de aproape 4 m.
Cetatea Scheia, denumita si Cetatea de Apus a Sucevei, este in prezent o cetate in ruine. Cetatea Scheia este situata la cca 1,5 km nord vest de oras, pe dealul Zamca, in locul numit Septilici, la 384 m alt. Inaltata de domnitorul Petru I Musat la sfarsitul secolului al XIV-lea, cetatea a facut parte din sistemul de aparare a granitelor Moldovei. Aceasta are forma unui romb (36 m lungime in interior, 3 m grosime), la fiecare colt cu cate un turn de forma rectangulara.Atat turnurile cat si zidurile cetatii au fost ridicate din bolovani de cariera.
Complexul Muzeal Bucovina a fost infiintat in 1895, de-a lungul timpului acesta avand mai multe denumiri. Muzeul are urmatoarele sectii: arheologie, istorie, stiintele naturii, arta, memoriale, observator, biblioteca, laborator de restaurare si conservare. Complexul Muzeal Bucovina cuprinde materiale arheologice incepand din Paleolitic pana in epoca contemporana, piese dacice, piese rezultate din sapaturile arheologice de la Cetatea Sucevei, colectii de ceramica, piese litice, metal, textile, numismatica, documente, carte veche, memoriale, arta, mineralogie-petrografie, paleontologie, botanica, malacologie, entomologie, mamalogie.
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare se afla in apropierea Cetatii de Scaun, inr-un loc de unde se poate observa intregul oras. Dezvelita in anul 1977, statuia este opera sculptorului Eftimie Barladeanu.
Statuia lui Petru Musat este situata pe strada Stefan cel Mare din Suceava, in fata Casei de Cultura. Este opera sculptulorul Paul Vasilescu, fiind dezvelita in anul 1976. Turnata din bronz, statuia a fost inaltata in cinstea voievodului Petru Musat, care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Il infatiseaza pe voievod intr-o postura impunatoare, in picioare si cu spada in mana dreapta.
Statuia Bucovina inaripata este situata in Piata 22 Decembrie, in centrul municipiului Suceva. Dezvelita in 2009, statuia exprima prin bratele care se transforma in aripi, speranta, libertatea si inaltarea spre cer. Statuia a fost realizata din rasina polimerica fixata pe textura din fibra de sticla, patinata in bronz polizat. Monumentul are inaltimea de 8,5 m si cantareste 550 kg.
Oul incondeiat din Suceava este un obiectiv turistic mai neobisnuit al orasului, insa adevarat simbol al traditiei incondeierii oualor in zona Moldovei, veche din strabuni. Uriasul ou este situat in Piata 22 Decembrie, in centrul orasului, si are inaltimea de 7,25 m, diametrul de 4,60 m si greutatea de 1.800 kg. Datorita marimii sale, a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare ou traditional din lume. Culorile in care a fost invelit oul sunt: rosu, negru si galben, simbolizand: rosu = sangele lui Hristos, negru = eternitatea, iar galben = lumina.
Parcul Central este situat in inima orasului Suceava. Acesta adaposteste doua opere de arta importante: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cirdei) si bustul voievodului Petru Rares (realizat in 1977 de sculptorul Gavril Covalski).
Hanul Domnesc este cea mai veche cladire a municipiului Suceava (de la sfarsitul sec. al XVI-lea si inceputul sec. al XVII-lea). Hanul Domnesc a fost destinat initial gazduirii unor dregatori straini, oaspeti de seama si mari negustori. Odata cu ocuparea Bucovineide catre imperiul Habsburgic in 1775, Hanul Domnesc isi schimba destinatia, devenind casa de vanatoare pentru membrii familiei imperiale. In incinta cladirii se afla in prezent Muzeul Etnografic si de Arta Populara al Sucevei ce dispune de o serie de colectii: piese de port si podoabe de sarbatoare, textile, obiecte de lemn, os, metal, ceramica, recuzita pentru obiceiuri de nunta si Anul Nou, mobilier traditional.
Inaugurata inca din anul 1953, Casa Memoriala Ciprian Porumbescu a fost amenajata intr-o anexa a fostei case parohiale de la Stupca, construita din lemn, la sfarsitul secolului al XIX-lea, singura anexa care s-a pastrat in original pana astazi. Casa parohiala a fost locuita de familia preotului, scriitorului si militantului roman din Bucovina, Iraclie Porumbescu, intre anii 1865-1883. Casa Memoriala adaposteste obiecte ce au apartinut marelui compozitor Ciprian Porumbescu (1853 – 1883), dar si a familiei acestuia, printre care pianul Marioarei Ratiu-Porumbescu, sora compozitorului.
Planetariul Suceava a fost infiintat in anul 1982, ca o sectie a Complexului Muzeal Bucovina, cu scopul de a reda imagini ale cerului din ziua respectiva, a cerului din emisfera sudica si nordica, a sistemului solar, satelitilor galileeni si a planetelor vizibile. Planetariul a fost amenajat intr-o cladire incapatoare, sala circulara avand 80 de locuri, iar mediateca 100 de locuri. Este dotat cu un proiector complex top ZPK 2, proiectoare auxiliare si aparatura audio-video, cu ajutorul carora se proiecteaza: soarele, luna, planetele, aproximativ 6.000 de de stele, evolutia cometei Donati, fenomenul stelelor cazatoare sau miscarea unui satelit artificial.
Palatul Administrativ din Suceava este asezat intr-o cladire construita intre anii 1903-1904, in stil baroc. Se afla in centrul orasului Suceava, pe str. Stefan cel Mare nr. 36 si obisnuia sa serveasca drept sediul al autoritatilor administrative ale orasului. In prezent adaposteste sediul Prefecturii si Consiliului Judetean Suceava.
Gara Suceava (Burdujeni) reprezinta una dintre atractiile orasului Suceava, fiind declarata monument istoric. Gara de cale ferata a fost construita in anul 1902 in satul Burdujeni, o fosta localitate de frontiera intre Romania si Austro-Ungaria, astazi cartier al orasului Suceava. Gara Burdujeni a fost realizata in stil arhitectural eclectic, din caramida rosie lustruita cu doua niveluri, avand ca in centru o sala in stil baroc de mari dimensiuni.
Palatul de Justitie din Suceava este o cladire reprezentativa pentru oras, ce dateaza din anul 1885, cand a fost construita pentru a servi drept sediu pentru Tribunal si Judecatorie. Impunatorul edificiu a fost inclus pe lista monumentelor istorice ale orasului, sub denumirea de "Fostul tribunal, capitanie districtuala si inchisoare".
Manastirea Zamca reprezinta cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armeneasca din Suceava. Lacasul de cult este defapt un complex medieval fortificat, ce a avut anterior rolul de manastire armeneasca. Construit in anul 1606 de catre armenii refugiati in Moldova, complexul medieval Zamca a fost ridicat pe un platou din vestul orasului, cu o pozitionare strategica.
Biserica Sf. Nicolae din Suceava este o biserica ortodoxa construita in anul 1611, fiind inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004. Potrivit documentelor vremii, voievodul Ilias Rares a ctitorit si zidit intre anii 1546-1551 o biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae (sarbatorit in fiecare an la 6 decembrie). Biserica a fost reconstruita in anul 1611, in timpul domniei lui Constantin Movila (1607-1611)de catre vel vistiernicul Nicoara Prajescu, impreuna cu cneaghina Maria.
Biserica Invierea Domnului din Suceava este o biserica ortodoxa construita in anul 1551 ce a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004. Biserica este cunoscuta si sub denumirile de Biserica Vascresenia sau Biserica Elena Doamna.
Biserica Mirauti din Suceava, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Sf. Gheorghe, este o biserica ortodoxa construita in secolul al XIV-lea si apoi reconstruita in secolul al XVII-lea. Este situata in apropiere de Curtea Domneasca si are hramul Sfantul Gheorghe, sarbatorit in fiecare an in ziua de 23 aprilie. Biserica Mirauti este considerata a fi cea mai veche biserica din orasul Suceava, fiind inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava in 2004. A fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre domnitorul Petru I Musat (1375-1391)in partea de nord-est a orasului, pe vechea Ulita a Datornicilor, in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei.
Fie ca optati pentru serviciile unei agentii de turism sau apelati la GPS, merita sa vizitati cele mai frumoase manastiri din Bucovina. Situate in apropiere de Suceava, turul manastirilor din Bucovina poate fi facut intr-o singura zi: manastirea Sucevita, Humor, Voronet, Probota sau Arbore.
Festivaluri si evenimente
In luna august are loc cel mai important eveniment din Suceava: Festivalul de Arta Medievala Stefan cel Mare. Evenimentul are loc in Cetatea de Scaun a Sucevei, unde timp de 3 zile au loc scenete de teatru pentru copii, scoli de dans si tir, ateliere de lupte si turniruri, acompaniate de muzica medievala.
In luna septembrie se desfasoara Targul de Toamna, eveniment care promoveaza produsele agro-alimentare si mesteşugaresti din zona judetului Suceava. Targul dureaza 2 zile si are loc in incinta centrului comercial IuliusMall.
Unde sa mananci | Pagina 5 din 8 | Shopping |
Iti place acest ghid? Trimite-l si prietenilor tai.
Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL
Ghiduri
turistice
Evenimente
Vizitatorii fermecatorului oras Viena se pot bucura in cadrul festivalului KlangBogen de un program ..
Stiai ca?
Cei mai scunzi oameni din lume traiesc in Africa. Acestia sunt pigmeii, din padurile Iturii, ce au o inaltime medie de 1,20 m....
Montpelier, Vermont este singura capitala de stat american fara un restaurant McDonald's?...
Dictionar
turistic
Bagaj de mana - Bagaj pe care calatorul il poate pastra cu sine in timpul transportului si asupra caruia este responsabil (termenul se utilizeaza in transportul aerian si in transportul cu autocarul). Bagajul trebuie sa se incadreze intr-o marime standard, care difera in functie de compania aeriana.