In primul rand am fost 4 persoane, dupa un zbor cu avionul de 1 ora si 40 de minute, iar de la aeroport am mai facut 3 ore cu autocarul, cu tot cu opririle neanuntate din timp de catre ghid.
In al doilea rand va voi da un sfat: pastrati-va macar 50-60 de euro pentru Duty Free deoarece au niste preturi pot sa spun mici comparativ cu magazinele care vand asa ceva (parfumuri, tigari, cafea, ciocolata, ceasuri, toate foarte ieftine). Exista oferte promotionale la parfumuri. Tot in Duty Free puteti schimba euro in lire (1 euro = 2, 1 lire turcesti). Atentie, Turcia nu este in Uniunea Europeana, deci grija mare la convorbirile telefonice si la tarife.
O sa impart ce am de spus mai departe in ce mi-a placut si ce nu mi-a placut.
Iata CE MI-A PLACUT:
- am fost placut surprins cand am auzit ?Vom zbura la o altitudine de 8000 de metri cu viteza de 760 km/h?
- ce ne-a placut prima data a fost cum arata hotelul, piscina si gradina acestuia (foarte multa verdeata, multi pomi in special palmieri si maslini, am zarit chiar si bananieri, portocali, lamai, gard viu de care s-a avut foarte multa grija, la fel pot sa spun si despre gazon care era udat si tuns in fiecare zi). Printre "accesoriile" hotelului se numara piscina nu foarte mare dar cu apa extrem de curata si albastra, mini-barul de la piscina, gradina, terenul de tenis de camp facut cred ca din bitum, salonul de masaj, sala de forta-in care nu am intrat deci nu pot sa spun cum este, sala de mese, clubul de noapte de deasupra salii de mese care mai avea biliard, sala de Internet, 2 mese de ping-pong, jocuri electronice, terenul de volei care era udat de catre animatori inainte sa inceapa jocul; de asemenea de la biliard puteai inchiria gratis table, sah si carti de joc.
- camerele in care am stat au fost OK, schimbat lenjerie si prosoape in fiecare zi, televizor doar cu 3 posturi si alea turcesti, in rest totul bine.
- cand am ajuns la hotel si am vazut plaja s-au confirmat spusele agentiei de turism din Romania, si anume ca EGERIA Hotels are cea mai buna plaja: nisip foarte fin care era ingrijit, dar care se incingea foarte tare, desi prefer nisip fierbinte si curat decat nisip rece si plin de scoici.
- animatorii erau prezenti mereu peste tot, in scurt timp chiar ne-am imprietenit destul de bine. Se organizau diverse actiuni, cum ar fi: incalzirea de dimineata pe marginea piscinei apoi exercitii in apa, darts (la care am luat si eu locul 2), karaoke in amfiteatru, concurs-cine parcurge o distanta mai mare pe o placa de surf care pluteste, polo pentru adulti apoi pentru copii, se aruncau obiecte in apa iar copiii trebuiau sa se scufunde pana la fund pentru a le gasi.
- apa era curata si in mare, dar era extrem de sarata, cu mult mai sarata ca Marea Neagra deoarece iti dadeau lacrimile la propriu daca iti intra in ochi; in schimb, daca aveai ochelari de apa puteai observa diversele pietricele colorate de pe fundul marii si chiar mici pestisori.
- ospatarii erau foarte amabili. Aici as dori sa precizez ca acestia nu erau de fapt ospatari, ci DEBARASATORI (aviz celor care au mai postat diverse comentarii despre faptul ca nu li se aduceau la timp tacamuri sau bauturi), iar rolul lor era doar sa stranga farfuriile si paharele dupa terminarea mesei. De aceea se si numeste ?bufet suedez? ? clientii isi pun singuri mancare in farfurii si bauturile le iau de la bar, iar daca se intampla sa nu existe tacamuri etc, te duceai frumos la un ?ospatar? si il rugai sa iti dea altul sau sa ti-l schimbe si o facea cu mare amabilitate. Ne-am facut chiar si un prieten: ne-am imprietenit atat de bine incat spunea ca vrea sa vina in Romania sa stea la noi; era foarte amabil si de cele mai multe ori el ne intreba cand eram la masa daca mai dorim ceva de baut sau de mancat; ne-a mai marturisit ca ii era foarte greu sa lucreze, deoarece lucra efectiv in fiecare zi, inclusiv in weekend, de dimineata pana seara, pe un salariu de 300 de euro; faptul care m-a socat a fost cand ne-a spus ca locul in care dormea era o camera in spatele salii de mese, pe care o impartea cu inca 8 colegi de munca.
- am fost extrem de fericit in privinta mancarii, in primul rand gandindu-ma la banii pe care i-as fi dat pe mancare in fiecare zi de cateva ori, daca aceasta nu exista, iar in al doilea rand la diversitatea felurilor de mancare. Aviz consumatorilor de carne, nu sunt specializati in asa ceva. Per total, turcii mananca foarte sarat, foarte dulce si foarte acru (desigur nu toate in acelasi timp) : maslinele erau de 4-5 feluri dar toate foarte sarate, prajiturile foarte bune dar foarte dulci, iar la capitolul castraveti murati si alte muraturi sunt exact cum sunt cu carnea-neinspirati. Tin minte ca intr-o seara am mancat niste frigarui, iar ca garnitura ni s-au oferit niste buleti de compozitia gogosilor care erau scaldati in miere (a fost prima data cand am mancat ceva sarat combinat cu ceva dulce).
- sa nu va mire faptul ca veti vedea peste tot Ochiul Meduzei (in mitologia greaca, se spune ca cine se uita in ochii Meduzei impietrea pe loc), chiar si in asfaltul de pe strazi; ochiul avea rolul de a te proteja de ?ochiul cel rau?, de invidie si de raul pe care alte persoane ti-l doresc.
- va recomand plimbarile pe plaja. Sunt foarte relaxante mai ales daca mergeti desculti pe nisipul ud de langa apa. Veti gasi diverse masini-duba in care un tip vinde foarte multe feluri de alune si ?rude? de-ale lor, dar si vanzatori ambulanti care vand scoici cu lamaie. De asemenea recomand plimbarile ?de capul vostru? in centrul Kusadasi, fara compania ghidului care va spune doar 2-3 magazine sau locuri pe care sa le vizitati. BAZARUL este unul din motivele pentru care am ales Turcia. Am fost in 3 sau 4 bazare si toate au avut ceva in comun: FAPTUL CA SE PUTEA NEGOCIA.
- in cazul in care va intereseaza, in magazine un pachet de tigari costa 5 lire, iar o sticla de Cola la 2, 5 litri costa 2, 75 lire.
Iar acum partea mai putin buna, CE NU MI-A PLACUT si cateva sfaturi pe parcurs:
- in prima zi cand am ajuns la hotel dupa un obositor drum, am constatat cu stupoare ca nu avem unde sa dormim: camerele in care trebuia sa ne cazam erau date altor persoane, care ma gandesc ca au dat cativa banuti pentru a le putea avea. In acea noapte am dormit la mansarda, locul cel mai rau din punctul de vedere al felului in care aratau camerele si al temperaturii foarte ridicate din camere: camerele nu erau cu pat dublu asa cum am cerut agentiei din Romania, ci cu 2 paturi mici separate; aerul conditionat sufla aer cald, am chemat pe cineva sa ni-l repare si apoi sufla aer putin mai rece. Pe scurt, camera nu era conform specificatiilor noastre. Un alt aspect care ne-a deranjat a fost faptul ca receptionera ne-a cerut 73 de euro de persoana pentru a ne caza in alte camere, lucru inacceptabil. In fine, dupa un scandal la propriu la receptie a venit directorul hotelului, pe care il chema Murat, si ne-a promis ca urmatoarea zi vom avea camere cu pat dublu, in care merge aerul conditionat (persoanele care se cazasera in camerele noastre urmau sa plece a doua zi), dar si 2 sticle de vin ?din partea casei? pentru neplacerile provocate (vin pe care desigur ca nu l-am primit). In momentul acela m-am intrebat: Unde sunt cele 4 stele ale hotelului???
- iata si de ce v-am spus ca puteti schimba euro si la Duty Free: la receptia hotelului cursul era 1 euro = 1, 5 lire nu 2, 1 lire.
- alte lucruri care ne-au deranjat: trebuia sa te trezesti foarte devreme dimineata pentru a ocupa un sezlong la piscina sau pe plaja (mi s-a intamplat de mai multe ori sa gasesc sezlonguri pe care erau lasate prosoape sau diverse haine, dar care nu se ocupau intreaga zi, de aceea ghidul ne-a spus ca daca vedem prosop pus pe sezlong si nu vine nimeni dupa un timp pur si simplu sa dam prosopul la o parte si sa ocupam sezlongul) ; la masa am gasit de multe ori genti lasate pe masa pentru a o ?ocupa? dar nu se aseza totusi nimeni la masa; la ora 17: 00 se impartea gratuit inghetata la cornet, coada la inghetata fiind ?kilometrica?-pe langa faptul ca stateai chiar si 1 ora la coada, multi turci, repet TURCI, isi bagau copiii in fata pentru a lua inghetata si pentru ei, netinand cont de persoanele care asteptau de zor (atunci am ajuns la concluzia ca turcii isi prefera conationalii la orice lucru, chiar si la cozi isi permit sa se bage inaintea altor turisti) ; nu mi se pare corect sa dai bacsis pentru orice serviciu la care se presupune ca ai fi avut acces gratuit.
- aveti mare grija la bunurile personale;
- aveti mare grija in ce excursii mergeti impreuna cu ghidul vostru (aceste excursii le puteti face si voi, fara sa mai platiti si ghidul si transportul pana acolo de 3 ori mai mult). Printre excursiile noastre se numara si aceea la un magazin de aur numit GAIANA: aici erau multe feluri de bijuterii nu numai din aur, dar si din argint si otel, de asemenea si ceasuri, toate EXTREM de scumpe. Am cumparat o verigheta de aur (14 K) pentru bunica mea si am constatat ca se zgarie foarte usor, deci este foarte moale aurul, lucruri care nu corespund cu spusele ghidului, cum ca este foarte tare si rezistent etc. Nu mai spun ca am asteptat 2 ore si jumatate un reprezentant de la firma pentru a ne aduce verigheta la hotel, iar cand a venit intr-un final avea un tupeu fantastic (cum ca nu i se pare normal ca ne luam de el pentru ca a intarziat). De asemenea eu mi-am cumparat o bratara de otel cu mici placute LIPITE care imita lemnul. Constat cu stupoare ca acele placute erau atat de prost lipite pe bratara, incat in 3 zile de la sosirea in tara au cazut toate, drept urmare le-am trimis 4 e-mailuri dar degeaba, n-am primit nici un raspuns (apropo LA TOATE PRODUSELE SE DAU GARANTIE dar vad ca nu isi are rostul daca nu pot fi contactati). Deci, FERITI-VA DE GAIANA!!!
- de aceea v-am spus mai sus ca puteti opta si pentru excursii fara ghid, deoarece in centru gasiti magazine de aur cu zecile, unul langa altul, cu produse foarte ieftine (cel mai ieftin gramaj era de 15 euro/gram, iar cel mai scump de 23 euro/gram). Atentie, nu credeti chiar tot ce va spun vanzatorii, in special daca nu va pricepeti-exemplu: nu de fiecare data sunt pietre de safir, diamant sau zirconiu incrustate in pandantive sau cercei, asa cum sustin ei. Veti gasi si produse ?la bucata?, facute manual, care sunt mai scumpe decat cele la gram. Cu argintul este cam la fel, diferit fata de Romania, deoarece gasiti argint si la bucata si la gramaj. Nici un comentariu la adresa argintului.
- NU EXISTA PRETURI AFISATE: foarte putine magazine afiseaza preturile, deci grija mare la negociat.
- nu vreau sa fiu rautacios, dar nu mi-a placut de nici un ghid: toti sunt cu gandul numai dupa bani si in loc sa se gandeasca sa arate turistilor cele mai frumoase si mai accesibile locuri, acestia se gandesc numai la propriul buzunar si la propiul profit, deci pe langa salariul de ghid mai obtin si bonus din vanzarile pe care le fac turistii.
- nu ascult manele, dar intr-o seara, de la un hotel vecin m-a surprins faptul ca l-am auzit pe Adrian la boxe si o multime de persoane chiuind si tipand pe acolo.
- si in final ce nu mi-a mai placut a fost ca la intoarcere, in avion, tot drumul Turcia-Romania am inhalat un miros foarte ciudat, de parca instalatia de climatizare din avion n-a mai fost pornita de 100 de ani.
In concluzie, as mai vrea sa merg in Turcia, nu stiu sigur daca la acelasi hotel (am inteles ca Fantasia ar fi chiar OK), dar de data aceasta sa fim 4-5 masini si sa nu mai facem atatea drumuri cu diverse mijloace de transport.
6305 vizualizari
|