Robert Louis Stevenson spunea că “Cea mai mare plăcere a vieţii este să călătoreşti”.
Principalele motivaţii ai celor care doresc să devină ghizi de turism sunt “Să călătoresc în toată lumea. Să văd locuri pe care le admiram, copil fiind, în Atlasul Geografic sau despre care am citit. Să revăd locuri vechi şi să descopăr altele noi. Să îmi fac prieteni din toate colţurile lumii. Să îmi creez cea mai mare colecţie imaginabilă de albume foto şi suveniruri. Să cunosc civilizaţii vechi şi noi, să cunosc oameni diferiţi…”
Cei care doresc să devină ghizi de turism profesionişti şi să aibă câştiguri semnificative, pe lângă cursurile de specialitate, au nevoie de abilităţi de comunicare, iniţiativă şi de o cultură generală consistentă.
Meseria de ghid într-adevar îţi oferă experienţe inedite, însă practicarea acesteia necesită o pregătire mai complexă, de la cunoştinţe de istoria civilizaţiilor, geografie, patrimoniul cultural naţional şi universal, legislaţie, până la cunoştinte privind asigurarea unui climat favorabil turiştilor.
Un ghid de turism bine pregătit poate câştiga chiar şi între 4500 şi 8000 de euro în timpul sezonului estival. De exemplu, numai diurna poate reprezenta aproximativ 40 de euro pe zi, însă poate ajunge chiar şi la 80 de euro sau mai mult, în funcţie de destinaţie, mărimea grupului, etc.
Care sunt calificările necesare pentru practicarea acestei meserii?
Pentru practicarea acestei meserii este nevoie să deţii un atestat Ghid de Turism pe care îl obţii de la Autoritatea Naţională pentru Turism.
Primul pas în vederea obţinerii atestatului de ghid este să urmezi un curs de calificare profesională şi anume cursul Agent de Turism – Ghid organizat de către un furnizor de formare profesională autorizat de către Autoritatea Naţionala pentru Calificări.
Acest curs are dublă calificare, iar după absolvire poţi lucra atât în calitate de agent de turism, cât şi ghid de turism local.
Durata cursului este de 8 luni şi presupune parcurgerea mai multor module tematice atât teoretice, cât şi practice în vederea obţinerii competenţelor profesionale necesare, cum ar fi: tehnica activităţii de ghid şi agent, noţiuni de legislaţie în turism, geografie, marketing turistic, comunicare şi comportament profesional, etc.
Pentru a putea lucra ca însoţitor de grup şi pe trasee internaţionale, este necesar ca absolventul cursului de calificare, cel de opt luni, să urmeze şi un curs de specializare de Ghid Național de Turism, care durează aproximativ 1,5 luni.
Investiţia totală în vederea atestării pentru meseria de ghid de turism, în termeni financiari este de aproximativ 350 euro şi în termeni de timp – aproximativ 9 luni, care cuprinde şi cele 2 cursuri necesare.
Ghidul de turism poate face diferenţa în cadrul unei excursii, în sensul că reprezintă un element foarte important, iar succesul călătoriei nu este garantat doar de locul de cazare sau destinatia vizitată, ci şi de atitudinea şi pregătirea acestuia.
Un turist mulţumit este rezultatul activităţii eficiente a unui ghid. Acesta din urma este responsabil nu doar de aspectele tehnice ale unei călătorii, ci şi de susţinerea unei atmosfere relaxante, de vacanţă. De asemenea, un ghid bun trebuie să înveţe să se adapteze oricărei situaţii şi provocări pe care această meserie le presupune, inclusiv situaţiilor dificile. Se spune că “situaţiile dificile sunt proba profesionalismului nostru”.
Lucrul cu oamenii cere calităţi extraordinare. Fie că este vorba de clienţi, turişti, şefi sau colegi, în acestă meserie se solicită multă iniţiativă, creativitate, curaj, energie şi foarte multă răbdare. Meserie mereu surprinzatoare – trebuie să fim constienţi că agenda planificată rareori este respectată, astfel trebuie să dăm dovadă de abilităţi organizatorice şi flexibilitate.
Munca de ghid este destul de solicitantă, deseori de 10-12 ore pe zi, dar şi satisfacţiile sunt pe masură.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi