În cazul în care nu preluați integral o astfel de afacere de la cineva care dorește să se retragă din domeniu și doriți să porniți de la zero, trebuie să luați în considerare faptul că ar putea dura doi–trei ani de la conceperea proiectului până la realizarea sa concretă. Acest termen se traduce prin numeroase lucrări de construcție și amenajare pe care le veți efectua.
De exemplu, pentru o pensiune deschisă într-o casă veche, va fi nevoie de amenajarea dependințelor și de oferirea unui confort modern fără a denatura șarmul clădirii. Investiţiile vor fi mai mici dacă vă decideți pentru o casă modernă, funcțională, dar care totuși va trebui să fie personalizată pe gustul dumneavoastră și în același timp adaptată primirii unor oaspeți care plătesc pentru cazare. Chiar și în cazul unei pensiuni deja construite, tot va fi nevoie de câteva lucrări pentru a o personaliza și a-i spori nivelul de atracție pentru clienți. Indiferent de varianta aleasă, pensiunea va trebui să se adapteze cerințelor clienților și să răspundă unor criterii devenite clasice în industria hotelieră, respectiv accesibilitate, securitate şi confort.
Camerele pentru oaspeţi trebuie să fie amenajate astfel încât aceştia să se simtă ca acasă. Trebuie să fie plăcute, decorate cu gust şi să ofere spaţiu pentru relaxare. Oaspeții pot fi foarte diferiți, motiv pentru care camerele trebuie să fie decorate neutru, pentru a satisface toate gusturile. Pe cât posibil, camerele trebuie să fie spaţioase, bine izolate şi aerisite. Din acest motiv, alegeţi doar piese esenţiale de mobilier şi câteva decoraţiuni pentru un design interesant. Nu aveți nevoie de scaune multe, dulapuri sau mese mari. Alegeți mai degrabă un fotoliu și o comodă mică. Pe de altă parte, patul trebuie să fie mare și confortabil, pentru ca oaspeții să aibă un somn bun și liniștit. O canapea extensibilă poate fi utilă pentru familiile care vin, de exemplu, însoțite de un copil.
Culoarea principală din camere, atât cea aleasă pentru pereţi, cât şi cea a accesoriilor, trebuie să fie una sobră, simplă şi în tendinţe, pe care o agreează majoritatea. Nu veți da greș cu alb. Puteţi decora camerele cu tablouri, bibelouri, ceasuri sau fotografii, dar şi acestea trebuie să prezinte imagini mai degrabă neutre.
În general, oaspeții folosesc această cameră pentru a-și face siesta în timpul zilei și pentru dormi în cursul nopții. Este esenţial, deci, să se creeze o ambianță plăcută, liniștită, propice relaxării. Mizați pe un sistem de iluminat blând, respectiv mici lămpi sau aplice instalate la capul patului. Pentru un plus de căldură, folosiți covoare de mici dimensiuni. Pentru a oferi invitaților mai multă intimitate, instalați la ferestre perdele opace frumoase.
În general, în ceea ce privește designul interior, gândiți pentru camere o temă comună, pe cât posibil care să aibă legătură cu locul în care se află pensiunea, cu istoria casei sau cu mediul înconjurător. Poate să fie vorba despre o temă legată de culori, una marina, una florală, una care să facă referire la natură, una artistică etc.
Camerele trebuie să ofere acces la o baie și o toaletă. În cazul unei mici case de oaspeți, de exemplu, se poate amenaja o singură baie la două–trei camere. Pe cât posibil însă, evitați acest lucru, pentru că băile private au devenit un minimum necesar pentru clienţii care caută cazare.
În funcţie de spaţiul de care dispuneţi, puteţi amenaja o cameră de uz comun, unde se poate servi eventual micul dejun. Un spaţiu comun poate fi amenajat şi în exterior, pe o terasă, în verandă sau în grădină. O altă variantă de spaţiu comun poate fi o mică bucătărie complet echipată şi utilată pentru a fi pusă în întregime la dispoziţia oaspeţilor, un salon sau un loc de joacă pentru copii. Mergând spre gama de lux, în funcţie de dorinţe şi posibilităţi, se pot amenaja spaţii wellness, cu un spa, hammam, jacuzzi, saună ori piscină.
Înainte de a efectua lucrări de amenajare complexe, de extindere ori de modificare a clădirii – de exemplu, pentru a dota camerele cu băi –, trebuie să mergeţi la oficiul de urbanism şi să vă asiguraţi că respectaţi regulile în materie de construcţie pe terenul pe care se află pensiunea.
Sursa foto: Pexels.com
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi