1. Vatican
Fiind localizat in Roma, Vaticanul este un oras-stat suveran cu o suprafata de 44 de hectare sau 110 acri. Fiind infiintata in anul 1929 nu este o tara cu o foarte mare vechime. Este condusa de catre Episcopul Romei, cunoscut sub numele de Papa. Teritoriul sau include Basilica Sfantul Petru, Capela Sixtina, Palatul Apostolic, mai multe cladiri si muzee. In afara de toate acestea, aici mai sunt incluse si Gradinile Vaticanului, gradini medievale ce acopera o suprafata de 23 hectare. Vaticanul are o populatie de aproximativ 800 de locuitori.
2. Monaco
Cu o suprafata de 1,95 km patrati Monaco este a doua cea mai mica tara din lume. De asemenea, este si a doua cea mai mica monarhie din lume. Monaco este situat in sud-vestul Europei si este inconjurat de Franta pe trei laturi si de Marea Mediterana pe o latura. Cu o populatie de peste 30.000 locuitori Monaco este de asemenea una dintre cele mai dens populate state de pe Pamant. Industria principala a tarii este turismul, in fiecare an atragand turisti din toata lumea pentru jocurile de noroc sau pentru a se bucura de vremea minunata.
3. Nauru
Situat in Micronezia, in Pacificul de Sud, Nauru este un stat insular cu o suprafata de 21 km patrati. Republica Nauru este cel mai mic stat-insula de pe Pamant. Aceasta tara si-a castigat independenta in anul 1968, dar este locuita de aproximativ 3000 de ani. In 1798 un vanator de balene pe nume John Fearn a fost primul occidental care a vizitat insula. El a numit-o Insula Simpatica. Are o populatie de peste 9000 de locuitori. Din acest motiv, tara nu are forte armate.
4. Tuvalu
Situat tot in Oceanul Pacific, Tuvalu este un stat insular cu o suprafata totala de 26 km patrati. Aceasta tara cuprinde cinci atoli si patru insule de recif. Au fost anterior cunoscute sub numele de Insulele Ellice. Descoperita in anul 1568, Insula Tuvalu a fost sub dominatie britanica pana la sfarsitul secolului 19. Si-a castigat independenta in anul 1978. Acum are o populatie de 10.472 locuitori. Deoarece nu prea are resurse naturale principala sursa de venit este din ajutor extern.
5. San Marino
Cu o suprafata totala de 61,2 km patrati, San Marino este a cincea cea mai mica tara din lume. Are, de asemenea, cea mai mica populatie dintre toti membrii Consiliului Europei. San Marino este una dintre cele mai vechi natiuni independente care a supravietuit din lume. Fondarea acestei tari dateaza din septembrie 301. Constitutia acestei tari a fost adoptata in anul 1600, facand din San Marino a doua cea mai veche republica constitutionala de pe Pamant. San Marino este, de asemenea, una dintre cele mai bogate tari din lume, avand excedent bugetar si nicio datorie nationala.
6. Liechtenstein
Liechtenstein este o tara fara iesire la mare, situata in Europa. Inconjurata de Elvetia si Austria, are o suprafata totala de 160 km patrati. Aceasta tara alpina poate fi una dintre cele mai mici, dar este una dintre cele mai bogate tari din lume. Este o destinatie preferata pentru iarna in Europa, dar nu de aici isi castiga banii. Liechtenstein este un important centru de afaceri cu mai multe companii inregistrate decat rezidenti.
7. Insulele Marshall
Situate in mijlocul Oceanului Pacific, Insulele Marshall sunt compuse din atoli si insulite. Aceasta tara are o suprafata de 181 km patrati si o populatie de peste 62.000 de locuitori. Si-a castigat independenta fata de Statele Unite abia in anul 1986. Pana in ziua de azi, ajutoarele de la Statele Unite ale Americii au mentinut economia insulelor pe linia de plutire. Acest stat nu are multe resurse naturale si importa mai mult decat exporta. In ultimii ani Insulele Marshall au avut de suferit din cauza costurilor extrem de ridicate ale energiei electrice.
8. Seychelles
Seychelles are o suprafata totala de 174 mile patrate. Aceasta este a opta cea mai mica tara din lume dupa suprafata, dar are o populatie de 84.000 de locuitori. Acest arhipelag format din 115 insule se afla in Oceanul Indian. Seychelles a avut intotdeauna o economie progresiva, exportand scortisoara, copra si vanilie. Cu toate acestea, de cand si-a castigat independenta in 1976 principala sursa de venit a fost turismul. In industria turistica lucreaza in prezent o treime din populatia tarii.
9. Maldive
Insulele Maldive sunt situate in Oceanul Indian. Este cea mai mica tara asiatica dupa suprafata si populatie. Suprafata sa totala este de 298 km patrati si in 2010 avea o populatie de 396.334 locuitori. Tara are 1192 insule, dar numai 200 sunt locuite. Capitala este Male si aproximativ o treime din populatia tarii locuieste aici. Principala sursa de venit este turismul. In timpurile stravechi Maldive era o sursa majora de scoici, peste ton uscat si nuca de cocos.
10. St. Kitts si Nevis
Denumita si Federatia St. Christopher si Nevis, aceasta este o tara situata in Indiile de Vest. Este alcatuita din doua insule si are o suprafata de 261 km patrati. Au fost primele insule din Caraibe locuite de occidentali. Si-au castigat independenta fata de Marea Britanie in anul 1983. Nu numai ca este cel mai mic stat din America dupa suprafata, dar are si cea mai mica populatie. Principala sursa de venit a tarii este turismul. Se bazeaza, de asemenea, pe agricultura si servicii bancare.
Sursa
Articol tradus si adaptat de Georgiana Velea