TurisMALL
powered by

106646

Ghid Budapesta
Transport intern

Budapesta

Reteaua de metrou din Budapesta este cea mai veche din Europa si are 3 linii care acopera aproape toata Pesta si o mica parte din Buda. Metroul circula de la 4.30 la 23.10. Biletele pentru metrou costa 200 Ft, dar este mai convenabil sa le cumparati in set de 10 sau 20 de bilete ori abonamente, valabile 3 sau 5 zile. Daca trebuie sa schimbati linia, optati pentru bilete care permit schimbul de linii.

Autobuzele pornesc in cursa la ora 4.30 dimineata si isi incheie traseul la ora 23.00. Biletele se cumpara din statiile de metrou, standuri de presa sau chioscuri BKV. In Budapesta exista peste 30 de linii de tramvai care acopera si regiunile marginase ale orasului.

Suburbiile Budapestei
, Obuda si Aquincum, sunt deservite de 4 trenuri HEV. Prima linie merge de la Batthyany ter la Szentendre, cu oprire la Aquincum. A doua linie merge de la Ors vezer tere spre Godollo si trece pe langa Hungaroring. A treia linie incepe la Kozvagohd si sfarseste la Rackeve, iar a patra ruta este Boraros ter – insula Csepel.

Vara si primavara, pe Dunare circula numeroase vaporase care asigura transportul pasagerilor intre centrul orasului si insula Margareta. Statia centrala pentru vaporase este Vigado ter.

Budapest Card costa 4700 FT pentru 48 ore sau 5900 FT pentru 72 ore si presupune calatorii gratuite in orice mijloc de transport public pentru posesor si un copil sub 14 ani, dar si intrarea gratuita la multe muzee din oras. De asemenea, exista si cateva restaurante care ofera reduceri pe baza acestui card. Budapest Card poate fi cumparat din aeroport, statii de metrou, hoteluri si agentii de turism.

Taxiurile sunt o modalitate rapida si confortabila de transport, insa va trebui sa va asigurati ca masina reprezinta o anumita firma de taximetrie. Printre companiile de taxi bune se numara Budataxi, Citytaxi si Fotaxi. Cel mai recomandat este sa chemati taxiul prin telefon, deoarece cele oprite in strada sunt mai scumpe.
  Pagina anterioara Viata de noapte Pagina 8 din 9   Sfaturi utilePagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL




mircea Guest, 02.01.2013

Frumos si interesant! La multi ani!

 
mircea Guest, 02.01.2013

Interesant ghidul... La multi ani!

 
maxim valer Guest, 02.07.2015

Util si foarte interesant

 
Miculete Constantin Guest, 22.12.2017

Informatii utile. Astept si altele.

 
Ianchis Carmen Guest, 11.06.2024

Este foarte uril și bine documentat , mulțumim!

 
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul - Valetta
Maltezii sunt un popor foarte credincios, astfel incat Sarbatoarea Nasterii Domnului ocupa un loc ex..
Irlanda  |  Grecia  |  Belgia  |  Spania  |  Romania  |  Germania  | 
Stiai ca?
Emiratele Arabe Unite era o țară săracă până când s-a găsit petrol pe teritoriul Abu Dhabi-ului, în anul 1958?... Chiar in acesta secunda, 50% dintre soferii depasesc limita de viteza? ...
Dictionar turistic
Tepidarium - Tepidarium-ul modern este o incapere incalzita in care oaspetii se pot relaxa inainte, intre sau dupa terapii. Este o varianta de relaxarium. Caracteristica aparte a acestei incaperi este design-ul interior luxos, peretii imbracati cu marmura luxoasa si mozaic scump. Podeaua si bancutele laterale sunt incalzite, aerul este usor cald (38 grade Celsius), lumina este blanda,ambianta sonora adecvata. Scopul utilizarii acestei incaperi este de a pregati corpul pentru terapiile ce vor urma sau de a normaliza temperatura corpului dupa terapie. Tepidarium-ul era folosit de catre romani inainte si dupa probele sportive inca din anul 188, drept marturie stand cladirile care rezista si in zilele noastre. Tepidariumul avea 25 m lungime, 52 m latime, aproximativ 38 m inaltime si avea o capacitate de 1600 de locuri. Tepidarium-ul este o camera incalzita la 38°C, cu podea, pereti si banci incalzite, tavanul este "cer instelat" beneficiind astfel de cromoterapie, iar sistemul de sonorizare completeaza tepidarium-ul oferind meloterapie. Are rolul de a pregati corpul pentru terapiile la temperaturi ridicate (baia de aburi, sauna finlandeza, baia turceasca) astfel evitandu-se socurile termice care ar putea crea disconfort. Deasemenea se foloseste si dupa terapiile la temperaturi ridicate, pentru a scadea treptat temperatura corpului.
7 recomandari