TurisMALL
powered by

44163

Ghid Jerusalem
Obiective turistice

Jerusalem

Biserica Sfantului Mormant este cel mai important loc al pelerinajelor crestine. Biserica Sfantului Mormant ultimele 5 puncte ale Drumului Crucii, Via Dolorosa, ruta parcursa de iisus Hristos cu crucea in spate, spre Golgota. Tot aici se afla si locul in care Iisus a fost dezbracat, crucifiat si dat jos de pe cruce. Mormantul lui Iisus se afla in centrul bisericii, sub cel mai mare Dom. Tot aici se afla si Capela Ingerilor, locul in care Iisus I s-a aratat Mariei Magdalena, dupa ce a inviat. Construita in 336 de imparateasa Elena, Biserica Sfantului Mormant a suferit numeroase modificari, cladirea actuala datand din 1810.
Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim poate fi vizitata in fiecare zi, intre orele 05.30 – 21.00 (martie – octombrie) si 04.30 – 20.00 (noiembrie – februarie). Accesul in biserica este gratuit.

Zidul Plangerii este una dintre cele mai importante si vizitate atractii turistice din Ierusalim. Situat in partea de vest a orasului, la marginea Muntelui Templului, Zidul Plangerii este unul dintre cele mai sfinte locuri pentru evrei, deoarece este ultima ramasita din templul construit initial de regele Solomon si ulterior reconstruit de Irod. Credinciosii vin aici in numar mare, atat ziua, cat si seara, ca sa se roage. Ei aduc la Zidul Plangerii biletele pe care au scris cele mai arzatoare dorinte, alaturi de o rugaciune. Biletele sunt introduce in crapaturile zidului. Femeile se roaga in partea dreapta, iar barbatii in partea stanga. Toti credinciosii trebuie sa se imbrace modest si sa aiba capul acoperit.

Turnul lui David rasare semet dintre zidurile Orasului Vechi. Construit in secolul I d.Hr, fortareata nu are nimic de a face cu regele David, fondatorul orasului. Timp de 2.000 de ani, Turnul lui David a facut parte din structura de aparare a orasului Ierusalim. In prezent, fortareata adaposteste Muzeul de Istorie a Ierusalim, ce prezinta glorioasa istorie a orasului. Cel mai inalt punct al turnului este Phasael, ce ofera o priveliste minunata asupra orasului.
Muzeul poate fi vizitat in lunile aprilie – octombrie, de sambata – joi, intre orele 09.00 – 17.00, 09.00 – 14.00 (vineri), iar in noiembrie – martie, sambata – joi intre orele 10.00 – 16.00 si 10.00 – 14.00 (vineri).
Pretul unui bilet pentru adulti este 30 NIS, studenti 20 NIS, copii pana in 18 ani: 15 NIS.

Orasul lui David ofera turistilor ocazia extraordinara de a vedea o parte din trecutul glorios al Ierusalimului. Situl arheologic are o vechime de peste 3.000 de ani si a fost fondat de regele David. Astazi, descoperirile arheologice au scos la iveala obiecte biblice, un izvor subteran de ape termale si un tunel de apa vechi de 2.700 ani.
Orasul lui David poate fi vizitat de duminica – joi, intre orele 09.00 – 19.00 si vineri, intre orele 08.00 – 15.00. Pretul unui bilet pentru adulti este de 35 NIS, iar pentru elevi, studenti si pensionari este de 28 NIS.

Muntele Maslinilor rasare dincolo de zidurile orasului, la est de Muntele Templului. Maslinii care dau denumirea muntelui au fost taiati in timpul domniei romane, iar versantul de vest formeaza cel mai mare cimitir evreiesc din lume. Tragic, cimitirul a fost vandalizat in timpul ocupatiei iordaniene (1948 – 1967). Atat evreii, cat si crestinii, cred ca invierea mortilor va incepe pe Muntele Maslinilor. La poalele muntelui se afla Gradina Ghetsimani, pe care Iisus a vizitat-o dupa Cina cea de Taina. Tot in aceasta zona se afla si mormintele Fecioarei Maria si Iosif.

Muntele Templului este unul dintre simbolurile Ierusalimului. De o importanta majora atat pentru evrei, cat si pentru musulmani, Muntele Templului este un loc sfant, unde, potrivit Bibliei, Dumnezeu l-a oprit pe Avraam sa-l jertfeasca pe fiul sau, Isac, in numele credintei sale. In anul 960 I.Hr, imparatul Solomon a construit, la porunca lui Dumnezeu, un templu maiestuos. Din pacate, Templul a fost distrus in repetate randuri, singura portiune ramasa in picioare fiind Zidul Plangerii.

De o importanta majora este Domul Stancii, constructie ridicata chiar pe locul de unde Mohamed si-a inceput calatoria spre Rai. Cu o cupola aurie, Domul Stancii poate fi zarit din orice colt al orasului.

Tot pe Muntele Templului se afla si Moscheea Al-Aqsa, cea mai veche moschee din Israel. Spre deosebire de Domul Stancii, moscheea Al-Aqsa este un loc venerat de musulmani, are o cupola argintie si a fost construita in secolul XI. Aici se afla Muzeul Islamic ce are in patrimoniul sau artefacte si relicve islamice.

Muzeul Israelului este cel mai important loc pentru arta, arheologia si antropologia tarii. Din patrimoniul muzeului fac parte picturi ale unor artisti renumiti (Rodin, Monet, van Gogh), dar si importante descoperiri arheologice. Piesa de rezistenta a muzeului este Shrine of the Book, o constructie de forma rotunda ce adaposteste manuscrisele de la Marea Moarta.
Muzeul poate fi vizitat luni, miercuri si sambata, intre orele 10.00 – 16.00, marti: 16.00 – 21.00, joi: 10.00 – 20.00 si vineri: 10.00 – 14.00. Pretul unui bilet pentru adulti este de 50 NIS, studenti 37 NIS, tineri cu varsta intre 5 – 17 ani si pensionari: 25 NIS.

Via Dolorosa este ruta pe care Iisus Hristos a parcurs-o cu crucea in spate, spre Golgota. Cunoscuta si sub numele de Calea Crucii sau Drumul Durerii, Via Dolorosa incepe de la Manastirea Ecce Homo si se termina la Manastirea Invierea Domnului sau a Sfantului Mormant. Pentru ca pelerinii sa mearga pe urmele lui Iisus Hristos, Via Dolorosa are 14 opriri care amintesc de sacrificiul facut de Mantuitor.

Yad Vashem este unul dintre cele mai impresionante muzee din Ierusalim deoarece este dedicat celor 6 milioane de evrei care au fost omorati, dar si celor care s-au luptat pentru a le salva viata. Pe langa cele 100.000 de carti care prezinta povesti cutremuratoare din timpul Holocaustului, Yad Vashem prezinta sculpturi si expozitii impresionante.
Muzeul Yad Vashem poate fi vizitat de duminica – miercuri, intre orele 09.00 – 17.00, joi: 09.00 – 20.00 si vineri, intre 09.00 – 14.00. Accesul este liber.

Capela Inaltarii din Ierusalim este un loc sfant, de unde se crede ca Iisus S-a inaltat la cer. Moscheea este de dimensiuni reduse si are o turla rotunda; tot aici se gaseste o piatra unde sunt imprimate talpile lui Iisus.

Mormantul din Gradina este o alternativa la Biserica Sfantului Mormant si se crede ca acesta este, de fapt, locul unde a fost inmormantat Iisus. Locul a fost descoperit in 1867 si este un loc popular printre protestanti care vin aici pentru a gasi liniste. Mormantul din Gradina se afla in afara zidurilor vechiului Ierusalim si este un important loc de pelerinaj pentru protestanti.

Camera Cina cea de Taina se afla la etajul doi al unei cladiri din Ierusalim si este locul in care Iisus Hristos a luat ultima cina alaturi de apostoli. Camera Cina cea de Taina se afla in apropiere de Abatia Adormirii Maicii Domnului, de pe Muntele Zion, deasupra Mormantului lui David.

Mormantul Maicii Domnului este un loc frecventat de multi credinciosi, care vin aici pentru a se ruga. Mormantul Maicii Domnului este un loc sfant, binecuvantat de Dumnezeu si se afla pe Muntele Maslinilor. Biserica din piatra a adapostit doar pentru scurt timp mormantul Maicii Domnului, in prezent, existand doar teorii referitoare la ce s-a intamplat cu trupul Fecioarei.

Biserica Tuturor Natiunilor se afla la poalele Muntelui Maslinilor, chiar langa Gradina Ghetsimani. Numita oficial Basilica Agoniei, biserica catolica a fost ridicata pe locul din Gradina Ghetsimani, in care Iisus Hristos S-a rugat in noaptea in care a fost arestat. De aici se poate admira una dintre cele mai frumoase privelisti ale Ierusalimului. Numele de Biserica Tuturor Natiunilor vine de la ajutorul numeroaselor tari care au ajutat la ridicarea ei.

Gradina Ghetsimani este cea mai cunoscuta gradina din Israel, fiind unul dintre locurile frecventate de Iisus Hristos. Aflata langa Muntele Templului, in apropiere de Paraul Chedron si Muntele Maslinilor, gradina este superba, plina de verdeata si atent ingrijita. Pestera Ghetsimani se afla in gradina Ghetsimani si este locul in care Mantuitorul venea pentru a se ruga. In Gradina Ghetsimani se afla 4 locuri de inchinare: Mormantul Maicii Domnului, Pestera Ghetsimani (unde S-a rugat Iisus Hristos cu sudori de sange), Piatra prinderii lui Iisus (aici se afla o biserica catolica) si Biserica Sfantul Arhidiacon Stefan.

Orasul vechi este o parte importanta a orasului Israel si are o suprafata de 1 km2. In aceasta zona se afla cele mai importante atractii ale orasului: Muntele Templu, Zidul Plangerii, Biserica Mormantului Sfant, Domul Stancii si Moscheia Al Aqsa. Conforma traditiilor, Orasul Vechi din Ierusalim este impartit in 4 zone: cartierul musulman, cartierul crestin, cartierul evreiesc si cartierul armean.

Leaganul istoriei biblice, Bethleem este localizat la 9 km de Ierusalim. Bethleem este locul in care s-a nascut Iisus Hristos, devenind un important oras pentru pelerinaj. Anual, mii de credinciosi sosesc la Bethleem in preajma Craciunului si a Pastelui.

Cea mai importanta atractie din Bethleem este Biserica Nasterii Domnului, cunoscuta si sub numele de Biserica Nativitatii. In interiorul bisericii se afla locul in care S-a nascut Iisus Hristos, loc ce poate fi vizitat de turisti. Locul nasterii Domnului este marcat printr-o stea de argint fixata in marmura. Deasupra acestui loc sunt prezente cincisprezece candele care ard neincetat.

In apropiere de Biserica Nativitatii din Bethleem se afla Grota Laptelui, pestera in care Fecioara Maria l-a alaptat pe Iisus. Culoarea stancilor ar trebui sa fie rosie, insa in interior peretii sunt albi. Legenda spune ca acestia si-au schimbat culoarea dupa ce o picatura de lapte a cazut pe unul dintre pereti.
  Pagina anterioara Unde sa mananci Pagina 5 din 10   Festivaluri si sarbatoriPagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL




Ghiduri turistice
Evenimente
foto Nochevieja - Madrid
Ajunul Anului Nou este denumit in Spania "Nochevieja” („Noaptea veche"). In noaptea de 31 decemb..
Belgia  |  Malta  |  Germania  |  Austria  |  Spania  |  Romania  | 
Stiai ca?
Ecuador se mai numeste si "Tara condorului".... In orasul La Paz (Bolivia), temperatura medie este de doar 10 grade Celsius? Cu toate acestea, niciodata nu s-a inregistrat o temperatura de 0 grade. Situatia este identica si in Punta Arenas, Chile s...
Dictionar turistic
Sauna finlandeza - Sauna finlandeza are un efect pozitiv asupra intregului sistem cardiovascular. Accelereaza circuitul sanguin prin dilatarea vaselor si antreneaza inima, relaxeaza muschii, alina durerile artritei, creste rezistenta organismului la infectii, revitalizeaza pielea si creste buna dispozitie. Recomandat de specialisti si sportivilor fiindca ajuta la eliminarea acidului lactic, cauzator de dureri musculare. Prin transpiratia provocata de sauna, se mai elimina substante reziduale create de metabolism si toxine acumulate in organism. Pentru beneficii maxime se recomanda alternarea saunei cu un dus rece sau cu folosirea cuburilor de gheata. Aceste extreme vor creste rezistenta organismului la raceli si vor imbunatati circulatia sanguina.
7 recomandari