TurisMALL
powered by

100562

Ghid Sinaia
Obiective turistice

Sinaia

Castelul Peles este unul dintre cele mai frumoase castele din Romania. Construit intre anii 1873 – 1914, la Sinaia, castelul Peles a fost resedinta cuplului regal Carol I si regina Elisabeta. Din anul 1953, castelul Peles a fost transformat in muzeu, iar din cele 166 de incaperi se viziteaza doar cele mai importante camere: dormitorul regal, sufrageria, biblioteca regala, salile de arme, sala de muzica, sala de teatru si holul de onoare. Turul castelului dureaza aproximativ 45 de minute, iar turul care parcurge etajul 1, 2 si 3 dureaza 2 ore.
Pentru a vizita spatiile oficiale, pretul unui bilet este 20 ron (adulti), 10 ron (pensionari) si 5 ron (elevi, studenti). Pentru vizitarea tuturor etajelor adultii platesc 70 ron, pensionarii 35 ron, iar elevii si studentii 17.5 ron.

Construit din dorinta regelui Carol I, pe domeniul castelului Peles, castelul Pelisor devine resedinta de vara a principilor mostenitori din anul 1903. Cu 99 de incaperi, castelul a fost decorat cu elemente de lux: foite de aur impregnate pe peretii Camerei de aur, mobila sculptata in lemn de tei aurit sau plafoane de sticla decorate cu vitralii. Cele mai importante spatii ce pot fi vizitate sunt: camera de aur, dormitorul de aur, biroul reginei Maria, biroul regelui Ferdinand, holul de onoare. La castelul Pelisor puteti admira si colectii de pictura romaneasca si europeana realizate in secolele XIX – XX, piese de ceramica, decoratii si piese de decor realizate in Atelierele de Arte si Meserii de la Sinaia (scoala infintata de rege).
Pretul unui bilet este de 10 lei (adulti) si 3 lei (elevi si studenti).

Un alt monument ce merita a fi vizitat este Casa Memoriala George Enescu. Asemeni familiei regale, si George Enescu era indragostit de Sinaia. Linistea statiunii si peisajele superbe l-au determinat pe George Enescu sa isi construiasca o vila in cartierul Cumpatu, singurul cartier al orasului Sinaia asezat pe malul drept al raului Prahova. George Enescu a locuit in vila Luminis timp de 20 de ani si o folosea ca loc de relaxare dupa turneele istovitoare din America, Canada sau Europa. Dupa ce a parasit Romania din cauza conflictelor politice, George Enescu a donat casa statului roman pentru a fi folosita de artistii romani sau straini.
Cladirea poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 17.00. Pretul unui bilet este de 6 lei (adulti), 3 lei (pensionari) si 1.5 lei (elevi si studenti).

Manastirea Sinaia este unul dintre cele mai importante edificii de pe Valea Prahovei, fiind prima constructie din aria actualei statiuni, fiind ctitorita la sfarsitul secolului al XVII-lea. Manastirea a fost construita de spatarul Mihail Cantacuzino, in urma unui pelerinaj la Muntele Sinai, unde impresionat de frumusetea manastirii Sfanta Ecaterina, s-a decis sa construiasca una asemanatoare la poalele muntelui Furnica.
Deosebit de important este portalul bisericii care este sculptat, reprezentand la dreapta pe Moise cu Tablele Legii si in partea stanga pe fratele lui, Aaron, cu toiagul infrunzit. La mijlocul portalului se gaseste stema familiei fondatoare, familia Cantacuzino, vulturul bicefal ce tine in gheare semnele imperiale ale puterii: sceptrul si crucea. Pictura din pridvor si naos este cea originala, realizata de Parvu Mutu Zugravul, pictorul preferat al Cantacuzinilor.

In anii ’30, Cazinoul Sinaia era principalul punct de atractie al statiunii, fiind frecventat atat de turisti romani, cat si de cei din afara tarii care soseau la Sinaia in numar foarte mare.
Construit intre anii 1912-1913, la initiativa regelui Carol I, Cazinoul Sinaia impresioneaza prin arhitectura impozanta, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu. Baronul de Marcay a fost primul actionar al cazinoului, acesta fiind construit dupa planurile unui cazino din Monte Carlo. In prezent, Cazinoul Sinaia a iesit din circuitul jocurilor de noroc, fiind transformat in Centrul International de Conferinte.

Stancile din Poiana Stanei se afla langa cabana Poiana Stanii, la care se poate ajunge pe o poteca din Poiana Stanii. Stancile Franz Joseph au fost amenajate in timpul domniei regale cu trepte si balustrade. Stancile au amenajata si o terasa de unde se poate admira Valea Prahovei.

Parcul Dimitrie Ghica a fost infiintat 1881 si adaposteste mai multi arbori seculari, iar in interiorul sau se desfasoara, pe o scena amenajata, festivalurile din Sinaia. Muzeul Rezervatiei Bucegi se afla in incinta parcului si cuprinde exemplare din flora si fauna Bucegilor, specii rare si ocrotite, specii pe cale de disparitie si chiar disparute, precum endemisme, specifice doar Bucegilor.
Muzeul poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 09.00 – 17.00. Pretul unui bilet este de 3 lei (adulti) si 2 lei (elevi, studenti si pensionari).

Castelul Foisor este un obiectiv turistic foarte bine securizat, unde sunt cazati inalti oficiali care merg pe Valea Prahovei. Nu este deschis publicului, fiind destinat exclusiv activitatii de prezentare si protocol. Situat langa Castelul Pelisor, Castelul Foisor a fost initial cabana de vanatoare a regelui Carol I, fapt ce i-a acordat denumirea de "Casa de Vanatoare Foisor". In timp a gazduit familiile regale, ce au locuit aici pana la terminarea Castelului Peles, respectiv Pelisor.

Schitul Sfanta Ana a fost ctitorit in 1453, ca paraclis pentru pustnicii din munti. Este un schit de calugari, inaltat la cota 1400 din localitatea Sinaia. Schitul poarta hramurile Sfintii Parinti Ioachim si Ana, Sfantul Ioanichie cel Mare si Sfantul Iustin Martirul si Filosoful. Langa pestera in care a stat ultimul dintre pustincii de la Schitul Sfanta Ana (Inochentie – 1877), s-a inaltat, in anul 1995, un schit in amintirea sihastriei de odinioara. Sfintirea paraclisului schitului s-a facut in anul 2008. In prezent, Schitul Sfanta Ana este un loc cautat de pelerinii din toata tara, fiind un spatiu deosebit, de rugaciune si recreere.

Sinaia este locul de plecare pentru numeroase trasee montane care va permit sa descoperiti frumusetea muntilor. Cele mai populare trasee montane din Sinaia sunt: Busteni – Cumpatu – Sinaia, Sinaia – Cabana Pestera, Sinaia – Cota 1400 – Cabana Valea cu brazi – Varful Cu Dor, Sinaia – Varfu Omu, Sinaia - Poiana Stanei - Piciorul Pietrei Arse - Cabana Piatra Arsa - hotel Pestera si Sinaia – Cabana Piscul Cainelui.

Festivale si sarbatori
Sarbatoare Folk la Ziua Lacului Bolboci este un eveniment ce are loc in luna august pe malul lacului artificial Bolboci, din masivul Bucegi. Festivalul va fi inaugurat printr-un mars de fanfara, urmat de o parada a costumelor de epoca, parada ce va simula momente istorice semnificative. Turistii vor putea admira Orchestra Chindia si Ansamblul de dansuri populare din Targoviste, ce vor prezenta incantatoare cantece si dansuri dambovitene.

Luna septembrie este destinata festivalului Sinaia Forever, eveniment ce se desfasoara anual din 1993. Evenimentul se desfasoara in parcul Dimitrie Ghica si la Cazinoul Sinaia. Timp de 3 zile, aici au loc spectacole cu muzica live, scenete de teatru, si expozitii de pictura si fotografie. Festivalul se va incheia cu un spectaculos foc de artificii.
  Pagina anterioara Unde sa mananci Pagina 5 din 9   ShoppingPagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL




bondari silviu Guest, 10.07.2012

v-as multumi daca puteti mentiona cui ii apartne aceast poza. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3550751126897

 
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fete de Saint Nicolas - Bruxelles
Fete de Saint Nicolas sau Sarbatoarea Sfantului Nicolae este un eveniment asteptat cu entuziasm de c..
Cehia  |  Austria  |  Italia  |  Germania  |  Malta  |  Romania  | 
Stiai ca?
Gheorghe Marinescu, medic neurolog român, pe lângă numeroase studii, a realizat și primul film științific din lume, denumit “Tulburările mersului în hemiplegia organică”. De asemenea, a f... Chiar in acesta secunda, 50% dintre soferii depasesc limita de viteza? ...
Dictionar turistic
Autostrada - Motorway, Expressway; Highway(am.) - Cale rutiera construita din doua sosele cu sens diferit si cu mai multe benzi de circulatie, separate printr-un spatiu intermediar, a carui incalcare este interzisa. Este special trasata si amenajata pentru traficul motorizat rapid. Se caracterizeaza prin absenta oricarui incrucisari la acelasi nivel. In multe tari si pe un anumit sector se plateste o taxa.
7 recomandari