Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi
Stiai ca?
•
Exista perle artificiale de cultura. Acestea au fost obtinute pentru prima data de japonezul Kokichi Mikimoto, care la varsta de 96 de ani detinea un miliard si jumatate de scoici perliere, cu o productie animala de 10 milioane de perle.
•
O perla ia nastere prin patrunderea in corpul scoicii perliere a unui corp minuscul, pe care, daca nu reuseste sa-l scoata afara, scoica il inconjoara timp de ani si ani cu o substanta pe care o secreta, dand nastere astfel unei perle.
•
Anumiti pesti reusesc sa traiasca in conditiile de la Polul Sud, deoarece au in corpul lor o glicoproteina care indeplineste exact functia antigelului intr-un radiator de automobil; traiesc aici 6 -7 specii de pesti.
•
Pentru ca se ridica foarte greu, elefantii dorm adesea in picioare, lor le sunt suficiente 4 ore de somn; pasarile in majoritatea lor dorm in picioare; multe pasari dorm pe apa (lebede, gaste salbatice), albatrosii dorm in zbor; maimutele sunt mai pretentioase, ele nu precupetesc nici un efort pentru a-si pregati culcusul; chiar si neobositele furnici dorm 3 ore pe zi.
•
Padurea joaca un rol deosebit de important in prevenirea poluarii atmosferei. Arborii filtreaza aerul si absorb praful pana la cantitati intre 30-80 t pe an si pe hectar; 1 ha de padure poate fixa anual 6-10 t de carbon si poate degaja 10-12 t de oxigen; padurea amortizeaza si absoarbe zgomotul - un parc cu o latime de 50 m reduce zgomotul cu 20-30 decibeli.
•
Faimos datorita veninului sau, scorpionul a inspirat intotdeauna repulsie si teama. Interesul starnit de el consta in extraordinara rezistenta la cele mai variate agresiuni ale mediului inconjurator. Animal exclusiv terestru, el rezista in apa timp de 48 de ore; congelat, scorpionul isi revine cu repeziciune la starea initiala; are o extraordinara rezistenta la radiatii - supravietuieste la 75000 R (rontgeni), in timp ce omul moare la numai 600 R.
•
In perioada aprilie - iulie 2000, Etna a produs circa 100 inele de gaz (inele de fum), unele dintre ele perfect circulare. Avand un diametru de pana la 200 m, acestea ajungeau la o inaltime de 5 550m.
•
Vulcanul care a avut cea mai mare explozie este Krakatau din Indonezia: in anul 1883 vulcanul Krakatau, din stramtoarea Sunda, a explodat distrugand aproape toata insula și creand un tsunami care a ucis 36 000 oameni.
•
Potential cel mai periculos vulcan este Vezuviu din Italia: in anul 79 d.Cr. eruptia vulcanului Vezuviu a distrus orasele romane Pompei si Herculane. In prezent, o eruptie similara ar avea efecte devastatoare in acesta regiune dens populata.
•
Vulcanul care a facut cele mai multe victime este Tambora din Indonezia: Eruptia vulcanului Tambora din anul 1815 a ridicat o coloana de cenusa de 44 km inaltime. 10 000 oameni au murit din cauza erupției, iar altii 82 000 au murit de foame și boli.
•
Cel mai activ vulcan din istorie este Stromboli din Italia: Erupțiile slabe, dar continue ale lui Stromboli, situat pe insulele Eoliene, au fost consemnate inca de pe vremea romanilor, acestia botezandu-l "Farul Mediteranei".
•
Cel mai activ vulcan in prezent este Kilauea din Hawaii: Kilauea erupe incontinuu din anul 1983, intr-un ritm de circa 5 m cubi/sec de lava. Kilauea semnifica "cel care scuipa" sau "care imprastie".
•
Cel mai inalt vulcan activ peste nivelul marii este vulcanul Cotopaxi din Ecuador: Avand o inaltime de 5911 m, Cotopaxi a erupt de 50 ori din 1738. Ultima eruptie cunoscuta a avut loc in anul 1904, iar in 1975 vulcanul s-a trezit pentru scurt timp.
•
Cel mai inalt vulcan peste fundul mării este Mauna Loa din Hawaii. Chiar daca are
doar 4170 m peste nivelul marii, Mauna Loa se sprijină pe fundul mării. Măsurat de acolo, el este nu numai cel mai inalt vulcan din lume, dar și cel mai inalt munte cu 10200m.
doar 4170 m peste nivelul marii, Mauna Loa se sprijină pe fundul mării. Măsurat de acolo, el este nu numai cel mai inalt vulcan din lume, dar și cel mai inalt munte cu 10200m.
•
In lume sunt identificați 10 000 vulcani, din care 500 sunt activi. Dintre vulcanii activi, peste 300 se afla in bazinul Oceanului Pacific.
•
In Antarctica stratul de gheata are o grosime maximă de 4.776 metri.
•
"Scartaitul" zapezii nu este altceva decat zgomotul sfaramarii cristalelor de zapada; desi fiecare cristal produce un sunet imperceptibil pentru urechea noastra, cand se cumuleaza milioane de astfel de "voci", zgomotul este destul de mare.
•
Zapada nu este lunecoasa in sine; frecarea (a talpilor de sanie, a schiurilor etc.) topeste particulele de la suprafata stratului, iar pelicula de apa ce apare, este cea care usureaza alunecarea.
•
Elefantul isi foloseste urechile pentru reglarea temperaturii corpului.
•
Elefantul este singurul mamifer care nu poate sari.
Ghiduri
turistice
Evenimente
Ajunul Anului Nou este denumit in Spania "Nochevieja” („Noaptea veche"). In noaptea de 31 decemb..
Stiai ca?
Doctorul George Papanicolau este inventatorul testului Papanicolau, in anul 1928.
Testul Papanicolau reprezinta cea mai buna metoda de a depista intr-o faza timpurie cancerul de col uterin sau anu...
Targu Jiu este supranumit si "orasul lui Brancusi"....
Dictionar
turistic
Caravana - Grup de persoane sau de calatori care traverseaza impreuna un desert sau o regiune periculoasa. Prin extensie: a) Grup de turisti; b) Ansamblu de vehicule rutiere care se deplaseaza in grup.