TurisMALL
powered by

Stiai ca?

Dintii incep sa creasca la bebelusi cam la 6 luni dupa ce s-au nascut, desi nu este o regula pentru toti copiii (unora le apar primii dinti mai devreme, altora mai tarziu, dupa 8 luni, dupa 10 luni, sau chiar dupa un an).
Primii dintisori aparuti sunt cei doi incisivi centrali de jos, urmatorii fiind cei doi incisivi centrali de sus.
Daca atunci cand vorbim cu cineva, mesajul non-verbal transmis de corpul interlocutorului il contrazice pe cel verbal, avem tendinta de a ignora cuvintele si de a tine cont doar de limbajul non-verbal.
In procesul comunicarii, ~55% ii revine fiziologiei (limbajul corpului), ~37% vocii (ritm si ton), si numai ~8% cuvintelor purtatoare de informatie!
O planta care actioneaza asupra intregului sistem reproducator, atat la femei cat si la barbati este branca-ursului. Daca aveti probleme de sterilitate, impotenta sau lipsa dorintei, luati o lingurita de tinctura de patru ori pe zi. Tratamentul indelungat va fereste si de problemele menopauzei si ale insuficientei ovariene.
Un tribunal din Suedia a amendat-o pe Elizabeth Hallin cu suma de 680$ pentru ca si-a botezat fiul "Brfxx ccxxmrnp cccclllmmnprxxelmnckssqlb11116". Mamica ofensata nu s-a dat batuta si a facut recurs motivandu-si cererea prin faptul ca respectivul "cuvant", care se pronunta "Albin", ar fi o creatie artistica expresionista foarte evidenta.
In Egiptul antic, oamenii isi radeau sprancenele in semn de doliu atunci cand le murea pisica.
Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lcuru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta si tot o vei ptuea ctii fraa prboelme.
Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg.
Dcaa ai ptuut citi mejasul, trmitie-l mai depatre.
Einstein nu a putut vorbi fluent pana la varsta de 9 ani. Parintii lui credeau ca ar putea fi retardat.
Omul doarme aproximativ 1/3 din viata. Durata normala de somn la adolescenti este de 8-10 ore, in timp ce un nou-nascut are nevoie de 16 ore de somn pe zi.
…in tarile din Asia, ceaiul reprezinta insasi arta de a trai? In timpul Chinei imperiale, ceaiul era considerat indispensabil oricarei ceremonii. In timpul celei de casatorie, de exemplu, ceaiul simboliza viata lunga si fidelitate conjugala, intrucat arborii de ceai traiesc multe sute de ani.

Ceaiul se prepara din frunzele asa-numitului arbore de ceai. Legendele ii plaseaza originea intr-un timp foarte indepartat, in China.
Una dintre ele spune ca, intr-o zi calduroasa, imparatul chinez Shen Nong s-a asezat la umbra unui arbust pentru a se proteja de soare si si-a incalzit o ceasca cu apa, pentru a-si potoli setea. (Locuitorii zonelor asiatice obisnuiesc sa bea apa calda, nu rece, ca remediu impotriva deshidratarii). Cateva frunze din copac i-au cazut in cana cu apa si astfel s-a nascut… ceaiul. Bineinteles ca imparatului i-a placut foarte mult gustul noii bauturi si l-a impus supusilor. In timpul dinastiei Song, pe la anul 1000, frunzele de ceai erau transformate in pudra, adaugata in apa fierbinte, si amestecata cu un accesoriu special, din bambus.

Cateva secole mai tarziu, sub dinastia Ming, ceaiul si-a regasit forma actuala. Acum frunzele sunt uscate si gata de a fi infuzate in apa fierbinte. Ceaiul a intrat in Japonia secolului al VII-lea datorita calugarilor budisti, care aduceau semintele sau plantele din China. Dezvoltarea culturilor de ceai pentru consum s-a facut noua secole mai tarziu.

Stiati ca?
- Ceaiul are efect diuretic, ajuta la eliminarea toxinelor si favorizeaza digestia.
- Combate imbatranirea, cu ajutorul flavonoidelor continute in frunze. Acestea sunt substante antioxidante de patru ori mai puternice decat vitamina C.
- Contine o enzima esentiala, care permite reducerea riscului de cancer urinar sau digestiv.
- Calmeaza durerile de cap, favorizeaza circulatia sangelui si activeaza sistemul cardiovascular.
- Are un bogat continut in flor, care fortifica smaltul dentar si previne formarea cariilor.

Ceaiul alb
Este cea mai sanatoasa bautura din lume. Este cultivat doar in anumite provincii din China si preparat din muguri sau frunze tinere.
Despre ceaiul alb, se spune ca are calitati extraordinare: puternic antioxidant, studii recente subliniind capacitatea sa de reducere a celulelor cancerigene.

Ceaiul negru
Contine o cantitate mare de teina. Frunzele sunt marunte si au un gust foarte puternic. Este un ceai recomandat la micul dejun, pentru energia pe care o asigura organismului.

Ceaiul verde
Este preparat din frunze nefermentate, uscate prin evaporare. Ceaiul verde pastreaza calitatile frunzei verzi si contine foarte multe vitamine. Datorita calitatilor sale, e folosit nu doar ca o bautura excelenta, ci si ca ingredient la fabricarea produselor cosmetice, farmaceutice.

Ceaiul semifermentat (oolong)
Ceaiul semifermentat are o concentratie slaba in teina: calmeaza, usureaza digestia, hidrateaza si ajuta la slabit. Obtinerea acestui ceai se face aproape integral manual.

Ceaiul rosu (rooibos)
Rooibos provine din Africa de Sud si nu contine deloc teina. Este insa foarte bogat in oligoelemnte si vitamina C. Se bea foarte rece sau fierbinte, este drenant, diuretic si un bun digestiv.
Stonehenge este cel mai important monument preistoric din Anglia, situat in comitatul Wiltshire (in Campia Salisbury).
Acest ansamblu celebru de pietre uriase este deosebit de misterios, intrucat nu se cunoaste cu exactitate cine l-a construit, nici scopul pentru care a fost inaltat si nici modalitatea de realizare. Ansamblul megalitic de la Stonehenge a fost construit in 3 faze, incepand din jurul anului 3.000 i.Hr. si continuand pana in jurul lui 1.600 i.Hr. In privinta scopului pentru care a fost construit monumentul Stonehenge au fost formulate mai multe ipoteze: este fie un templu de cult (inchinat Soarelui sau Lunii), sau un monument inaltat in memoria printilor bretoni sacrificati in lupta dintre bretoni si saxoni din secolul 5, fie un observator astronomic.

Sapaturile arheologice au descoperit la Stonehenge ramasite incinerate (datand dinainte de 3.000 i.Hr.), ceea ce dovedeste faptul ca Stonehenge a servit initial ca teren pentru morminte. Ansamblul Stonehenge este format din 4 cercuri concentrice construite din blocuri mari de piatra, cioplite foarte putin si infipte in pamant – aceste pietre se numesc “menhire“. Cercul exterior (numit“Cercul Sarsen“) are un diametru de 33 m si era format din 30 de blocuri imense de gresie (azi mai sunt doar 17) infipte vertical, deasupra carora au fost asezate ca niste buiandrugi alte blocuri curbate (in forma de arc de cerc). In interiorul acestui cerc exterior se afla un alt cerc, format din blocuri mai mici de piatra albastra (formata din dolerit si alte roci vulcanice), ce imprejmuiesc un aranjament in forma de potcoava, in interiorul caruia se afla un bloc de gresie pus direct pe pamant, numit “Piatra Altarului“. Pietrele albastre din ansamblul Stonehenge cantaresc in medie 5 tone si au inaltimi de pana la 8 metri (lungimile lor reale sunt mai mari, deoarece aceste blocuri de piatra sunt infipte in pamant pana la adancimi variabile). Nu se cunoaste exact modul in care au fost transportate si de unde au fost aduse aceste blocuri imense de piatra.

Rocile eruptive din care sunt formate pietrele albastre provin dintr-un zacamant din sud-vestul Tarii Galilor, aflat la 213 km distanta de Stonehenge; se crede ca au fost aduse pe apa, cu ajutorul unor plute. Pietrele de sarsen (din care este format cercul exterior) – dintre care unele cantaresc pana la 50 de tone – provin dintr-o cariera de piatra aflata la 30 km de Stonehenge. Un megalit renumit din ansamblul Stonehenge este Piatra Calcaiului (“Heel Stone”) – un bloc mare din piatra de “sarsen”, lung de 6,1 m si ridicat cu 4,9 m deasupra solului, in prezent inclinat la 30 grade spre templu. Celebritatea Pietrei Calcaiului este data de urmatorul fapt: daca ne amplasam in centrul monumentului Stonehenge in dimineata zilei de 21 iunie (solstitiul de vara – ziua cea mai lunga din an), vom vedea Soarele cum se inalta exact deasupra varfului acestei pietre.
… numarul Pi este o constanta matematica a carei valoare este egala cu raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc intr-un spatiu euclidian, sau cu raportul dintre aria unui cerc si patratul razei sale. Pi este una dintre cele mai importante constante matematice, fiind continuta in multe formule de matematica, fizica, inginerie. Numarul pi este un numar irational, a carui valoare este egala, in varianta scurta, cu 3,14.

Originea literei grecesti “pi”: prima litera a cuvintelor grecesti “perifereia” (periferie) si “perimetros” (perimetru) - in legatura cu formula de calcul a circumferintei (sau a perimetrului) unui cerc. Alt nume pentru numarul pi: “Constanta lui Arhimede“, deoarece Arhimede a fost primul care a incercat sa calculeze valoarea lui pi cu exactitate (a observat ca aceasta marime poate fi limitata superior si inferior inscriind cercurile in poligoane regulate si calculand perimetrul poligoanelor exterioare si respectiv inferioare).

Modurile de studiere si incercare de calculare a numarului pi urmeaza dezvoltarea matematicii in ansamblu si o impartin 3 perioade: veche (in care pi era studiat geometric), clasica (pi era calculat folosind analiza matematica) si moderna (cu ajutorul calculatoarelor numerice).
Proprietati ale numarului pi

este irational (i.e. nu poate fi scris ca raport a doua numere intregi) – irationalitatea sa a fost demostrata complet abia in secolul 18.
este transcendent (i.e. nu exista niciun polinom cu coeficienti rationali care sa-l aiba pe pi ca radacina), de unde rezulta urmatoarea proprietate:
nu este construibil geometric (i.e. nu se poate construi cu rigla si compasul un patrat cu aria egala cu cea a unui cerc dat – aceasta este o problema de geometrie veche si celebra, cunoscuta sub numele de “Cuadratura cercului“, care este o problema fara solutie).
are un numar infinit de zecimale care nu contin secvente ce se repeta; acest sir infinit de cifre a fascinat numerosi matematicieni, iar in ultimele secole s-au depus eforturi semnificative pentru a investiga proprietatile acestui numar; totusi, in ciuda muncii analitice si a calculelor realizate pe supercalculatoare care au calculat 10 mii de miliarde de cifre ale lui pi, nu s-a descoperit niciun sablon identificabil in cifrele gasite. Cifrele numarului pi sunt disponibile pe multe pagini web si exista programe software pentru calcularea lui pi cu miliarde de cifre precizie.

Memorarea cifrelor numarului pi
Chiar cu mult timp inainte ca valoarea lui pi sa fie evaluata de calculatoarele electronice, unii oameni au devenit obsedati memorarea unui numar record de cifre ale sale.
Ultimul record inregistrat la memorarea cifrelor lui pi este de 67.890 de cifre si este detinut de un student chinez de 24 ani (Lu Chao), caruia i-au luat 24 de ore si 4 minute sa recite fara greseala pana la a 67.890-a cifra zecimala a lui pi.
Exista mai multe moduri de memorare a numarului pi, iar cea mai cunoscuta metoda consta in folosirea de “pieme” (poeme pentru numarul pi) – poezii ce reprezinta numarul pi astfel incat lungimea fiecarui cuvant (in litere) reprezinta o cifra. Exemplu de piema in limba romana: “Asa e usor a scrie renumitul si utilul numar.” Pe langa pieme, exista si alte mnemotehnici pentru retinerea cifrelor numarului pi.
Alte curiozitati legate de numarul pi

Ziua mondiala a numarului Pi, “Ziua Pi“: 14 martie.
Intrebari deschise (i.e. inca nu se stie valoarea de adevar a urmatoarelor afirmatii) despre pi:
Este pi numar normal?
Sunt pi si e numere independente algebric?
Celebrul turn Eiffel din Paris a fost inaugurat la 31 martie 1889 si conceput de catre Émile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre, angajati la Eiffel & Co. Constructia din otel masoara 324 m inaltime si are o greutate de peste 10.000 de tone.
Turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002 si este vizitat de mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Intretinerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro inchis, la fiecare 7 ani. De-a lungul unui an, isi schimba inaltimea cu cativa centimetri datorita contractiei si dilatarii aliajului de metale. La inceputurile sale, publicul a intampinat cu multa reticenta aceasta constructie, considerand-o inestetica
Thomas Edison si Nikola Tesla, desi au fost nominalizati ca potentiali laureati ai premiilor Nobel din anul 1915, niciunul dintre ei nu a fost laureat, in ciuda contributiilor stiintifice majore ale fiecaruia. Acestia au refuzat sa primeasca premiul Nobel in cazul in care fiecare dintre ei ar fi fost nominalizat sa primeasca primul acest premiu, intrucat ar fi minimalizat valoarea celuilalt.
Albert Einstein a castigat premiul Nobel pentru lucrarea sa despre efectul fotoelectric din anul 1921. Einstein nu a fost prezent sa-si ridice premiul sau Nobel in decembrie 1922 deoarece era plecat intr-o excursie in Japonia.
Din 1901 si pana in prezent, sunt unii ani in care nu au mai fost decernate premiile Nobel (in total 50 de premii). Majoritatea premiilor anulate au fost in timpul celor doua razboaie mondiale.
Cel mai tanar laureat al premiului Nobel avea 25 de ani, iar cel mai batran 90 de ani, cand au primit premiile. SUA au cel mai mare numar de laureati ai premiului Nobel – 260, iar Franta detine cel mai mare numar de laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura – 12.
Comitetul International al Crucii Rosii a primit de 3 ori Premiul Nobel pentru Pace, Linus Pauling este singura persoana care a primit 2 premii Nobel complete (pentru chimie – 1954 si pace – 1962), iar Marie Curie este singura femeie care a primit 2 premii Nobel (fizica – 1903 si chimie – 1911). Doi laureati ai premiului Nobel au refuzat premiile, iar alti patru laureati au fost fortati de autoritati sa refuze premiile obtinute.
Intre anii 1901 si 2009 au fost acordate in total 537 de premii Nobel (inclusiv premiile pentru economie) unui numar de 829 de laureati – 806 persoane si 23 de organizatii. Dintre acestea doar 41 de premii au fost acordate femeilor.
Faimoasele premii Nobel, impreuna cu Premiul pentru Economie, se decerneaza in fiecare an la Stockholm, capitala Suediei, cu exceptia Premiului Nobel pentru Pace, care este decernat la Oslo, capitala Norvegiei. Premiile Nobel suntacordate indiferent de nationalitate si nu pot fi acordate postmortem si nici unui grup mai mare de 3 persoane. Premiile Nobel constau dintr-o medalie de aur, o diploma si o suma de bani, care la inceput era in valoare de 40.000 dolari SUA, iar apoi a crescut la 1,4 milioane de dolari SUA.
Premiile Nobel se acorda numai in urmatoarele domenii: fizica, chimie, psihologie sau medicina, literatura si pace. Banca Nationala a Suediei (cea maiveche banca centrala din lume) a instituit, in memoria lui Alfred Nobel, un Premiu pentru Economie; acesta, desi nu este un premiu Nobel, este prezentat alaturi de celelalte premii Nobel. Pentru matematica nu exista un premiu Nobel, exista doar un echivalent al premiului Nobel, care se numeste Medalia Fields.


Pagina 19 din 33:   << < ... 17 18 19 20 ...>   >>  Mergi la pagina:
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in Grecia
Adormirea Maicii Domnului reprezinta in calendarul ortodox a doua mare sarbatoare dupa Paste. In..
Spania  |  Olanda  |  Romania  |  Franta  |  Turcia  |  Italia  | 
Stiai ca?
La Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti se afla cateva picturi celebre. Nu doar in tari importante ale lumii precum Franta, Marea Britanie sau Italia poti admira picturi celebre, si in... In Italia este vazut ca fiind nepoliticos sa ceri nota de plata imediat dupa ce ai terminat de mancat. Fa-ti timp si pentru un cappucino si abia apoi cere nota....
Dictionar turistic
Birou de obiecte pierdute - Birou amenajat in incinta garilor, autogarilor, aerogarilor, unde se strang si se recupereaza toate obiectele pierdute de pasageri.
7 recomandari